И днес в цялата страна с възпоминателни церемонии ще бъде

...
И днес в цялата страна с възпоминателни церемонии ще бъде
Коментари Харесай

България отбелязва 145 години от гибелта на Левски

И през днешния ден в цялата страна с възпоминателни церемонии ще бъде маркирана 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари през 1873 година е изпълнена смъртната присъда на революционера и той е обесен в покрайнините на София.

В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, ще бъде отслужена в храма “Света София” от 17 часа, а по-късно се провежда литийно шествие.
В 18 часа пред Паметника на Апостола ще стартира церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще сервира венец.
Заради честванията през целия ден в столицата ще има промени в придвижването.

В родният град на Васил Левски – Карлово, 145-ата годишнина от неговата крах ще бъде маркирана с протест – поклонение. Снощи там се организира възпоменателна гала.

Годишнината от обесването на Левски ще бъде маркирана и в българското консулство в Брюксел, осведоми. Във възпоменателната гала там ще взе участие ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, а почетен посетител ще бъде ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще участват български народни представители и дипломати, както и евродепутати. На церемонията ръководителят на Народното събрание Караянчева ще произнесе слово и ще сервира цветя пред барелефа на Васил Левски. Предвидена е и стратегия, която ще бъде показана от деца от българското учебно заведение в Брюксел.

И в сръбските градове от Западните околности ще бъде маркирана годишнината от гибелта на Апостола. В Босилеград са проведени две поклонения, на едно от които се чака да участва и генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Кметът на Босилеград Владимир Захариев изясни за днешните прояви.

Церемония пред паметника на Левски ще се организира и в сръбския Димитровград, на която ще присътват кметът на общината, държавни представители от Белград и София, както и представители на институции и публични посетители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР