И днес в София паркирането на шестте буферни паркинги към

...
И днес в София паркирането на шестте буферни паркинги към
Коментари Харесай

Видин, Монтана и Пловдив били с по-мръсен въздух от София

И през днешния ден в София паркирането на шестте буферни паркинги към станциите на метрото ще бъде гратис във връзка с равнищата на фините прахови частици, заяви Българска национална телевизия.

В последните дни се следи понижение на фини прахови частици спрямо предходната седмица , варират от 35 до 80-100 мг на куб.м във връзка с междинна денонощна централизация. Основен източник за замърсяване е битовото отопление, уточни доцент Елена Христова от Национален институт по метеорология и хидрология.

Градове като Видин, Монтана, Пловдив са с по-мръсен въздух, те са на върха на скалите, не е София, в дребни градчета, които се намират в дълбоки котловини, въздухът също е замърсен, само че там няма уреди за изместване, сподели още Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда.

В София въздухът ще се почисти, когато стартираме да използваме чисти сили като електричество, газ, а не отопление на дърва и въглища, града не можем да преместим, акцентира Боян Рашев.
 Европейска комисия още веднъж съди България поради мръсния въздух
Европейска комисия още веднъж съди България поради мръсния въздух

Страната ни към този момент беше наказана през 2017 година

Коминните филтри не са изключително удачно решение, тези 4000 лева могат да се влагат доста по-добре , тази мярка не е изключително рационална, акцентира той.

Оттам приканват жителите при отопление да употребяват суха дървесина и висококачествени въглища, а при опция да преминат и на екологично отопление.

На 29 ноември,

Само 4 дни преди този момент

 Отново замърсен въздух в София
Отново замърсен въздух в София

Извън столицата, в още три града има регистрирани превишения на ФПЧ

. У нас се следят някои от най-сериозните превишавания в Европейски Съюз както на годишните, по този начин и на дневните пределно възможни стойности за фини прахови частици. Особено огромни са превишаванията при дневните пределно възможни стойности — те са маркирани в 90 дни годишно, което е над 2,5 пъти повече от позволеното.

Замърсяването на въздуха остава най-сериозният екологичен и здравен проблем в Евросъюза . Счита се, че всяка година то провокира преждевременната гибел на към 400 000 души в Европейски Съюз. Замърсеният въздух предизвиква съществени болести, като астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Праховите частици са примес от твърди и течни частици, суспендирани във въздуха. Техен главен източник са излъчванията от индустрията, превоза и домашното отопление, както и от селското стопанство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР