И днес световните агенции показват кадри от бушуващите пожари в

...
И днес световните агенции показват кадри от бушуващите пожари в
Коментари Харесай

Ивайло Славов: Пожарите в Австралия са изключително сериозни

И през днешния ден международните организации демонстрират фрагменти от вилнеещите пожари в Австралия. Някои ги назовават прелом, лишил живота на десетки хора и милиони животни. Други пък не виждат нищо ново, без да омаловажават нещастието, несъмнено. За коментар в студиото на " Още от деня " беше геофизикът Ивайло Славов.

Статистиката е красноречива, че актуалната конюнктура в действителност не е нова за Австралия. По отношение на починалите овце и наедрял рогат добитък имало е " черен четвъртък " през февруари 1851 година във Виктория - една от най-застрашените области в Австралия, открои ученият.
Ивайло Славов: " Черният петък " през януари 1939 година - може би най-огромното и исторически най-нараняващо нацията събитие, още веднъж във Виктория. Тогава изгарят 3700 къщи и други постройки. През " черната събота " през февруари 2009 година умират 173 индивида в пожари. В момента по последна статистика имаме изгорели 84 000 кв. км, което е площта на Австрия.
Славов добави, че изгорелите здания при актуалните пожари са към 2000, а жертвите са 27. По всички индикатори този пожар е извънредно сериозен.



Относно аргументите за сегашните пожари, ученият акцентира, че най-големият % от тези аргументи са с непостоянен генезис. Той посочи, че доста постоянно зад това разбиране се крие престъпен детайл.
Ивайло Славов: Високите температури са свързани с особеностите на климата на Австралия, само че, несъмнено, измененията в климата водят до по-добри условия за пораждане на пожари.
Ивайло Славов предвижда, че поради световното стопляне ще виждаме доста по-крайни проявления на времето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР