И днес силите за сигурност започнаха масови арести на протестиращи

...
И днес силите за сигурност започнаха масови арести на протестиращи
Коментари Харесай

Още масови арести на протестиращи в Беларус

И през днешния ден силите за сигурност започнаха всеобщи арести на протестиращи в региона на площада на Победата в центъра на Минск, където участниците в опозиционния Марш на солидарността бяха принудени да спрат пред заградилите пътя им чиновници на ОМОН. Агенция " Интерфакс " оповестява за минимум 70 арестувани и отведени стачкуващи. На вчерашното женско протестно шествие.

Тази вечер в Минск шествие от десетки хиляди се насочи по Проспекта на победителите към резиденцията на президента Александър Лукашенко в северозападната част на беларуската столица, предадоха ТАСС и Агенция Франс Прес. Около улицата, по която всяка неделя към този момент се организира шествие на протестиращите против преизбирането на Лукашенко, бяха разположени заградителни щурмови коли " Рубеж " и водни оръдия. Заради загражденията протестиращите не съумяха да преминат около резиденцията и бяха принудени да създадат кръг към центъра на града. 

Беларуски правозащитници оповестяват за над 20 арестувани в Минск и още толкоз в други градове в страната. Още от сутринта силите за сигурност се пробваха да попречат на хората да се съберат, като задържаха някои от тях на случаен принцип. В града по разпореждане на държавните управляващи е понижена скоростта на мобилния интернет, прецизира ТАСС. В центъра са затворени някои станции на метрото и са сложени под засилена защита съвсем всички значими обекти в града, затворени са елементи от автомагистралите.

Униформени мъже с маскирани лица арестуват спокойно демонстриращи и ги натъпкват в затворнически коли, оповестява ДПА. Милиция охранява и резиденцията на Лукашенко, където 66-годишният президент на два пъти се появи въоръжен с автомат " Калашников ", с цел да попречи да бъде щурмувана постройката.

Над 10 души са арестувани за присъединяване в неразрешени акции, заяви говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова, представена от ТАСС. " Хората употребяват нерегистрирана символика ", посочи тя. 

По-късно беше обявено, че ОМОН са стреляли предупредително във въздуха по време на демонстрациите. Това се е случило в Брест по време на проява против президента Александър Лукашенко, удостовери пред ТАСС говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова. Тя допусна, че един от чиновниците е стрелял във въздуха за въздържане на напора на протестиращите. Преди това видеозапис с момента на изстрела популяризира порталът tut.by. Същият портал заяви, че силите за сигурност са употребявали спрей със сълзотворен газ против протестиращите в Брест. Именно в този град на 13 септември за пръв път беларуските управляващи използваха водно оръжие против протестиращите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР