И днес премиерът Бойко Борисов не спази обещанието си да

...
И днес премиерът Бойко Борисов не спази обещанието си да
Коментари Харесай

Бойко Борисов не спази обещанието си! Не изтегли и днес Истанбулската конвенция от парламента

И през днешния ден министър председателят Бойко Борисов не съблюдава обещанието си да отдръпна Истанбулската спогодба от Народното събрание. В решенията на министрите на днешното им съвещание няма точка за юридическото и фактическо отдръпване на документа.
По този метод министър председателят косвено удостовери тезата на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която през вчерашния ден го упрекна в неистина, защото скандалният документ, въвеждащ странното разбиране „ обществен пол “ у нас, освен че не е отдръпнат от Народното събрание, само че е и разпределен в съответните комисии.
В изявление пред БТВ на 14 февруари, Бойко Борисов съобщи: "Стига с тази Истанбулска спогодба! Изтегляме я от Народното събрание, тя в този момент е в Конституционния съд. Махаме я, няма да се занимаваме с нея. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото “.
Документът обаче е импортиран в деловодството на Народното събрание на 5 януари тази година с решение на държавното управление на първото му съвещание на 3 януари 2018 година. След това бе разпределен в пет парламентарни комисии, като единствено комисията по младежта и спорта я отхвърли и то с гласа на Георги Марков от ГЕРБ. В комисията по външна политика Конвенцията към този момент мина.
След надигналото се публично мнение и решението на Българска социалистическа партия да изиска референдум за Конвенцията, на 31 януари 2018 година парламентарната група на ГЕРБ прати документа в Конституционния съд (КС)с искане на решение за сходство на текстовете му с българската Конституция.
Законовата процедура гласи, че с цел да бъде оттеглена Истанбулската спогодба от Народното събрание, би трябвало да има ново решение на държавното управление, отменящо това от 3 януари 2018 година. Очакваше се това да се случи през днешния ден на съвещанието на кабинета. Но все още такова решение няма. Това значи, че Истанбулската спогодба ще продължи своя парламентарен път - ще бъде обсъждана от съответните парламентарни комисии и след решението на Конституционен съд евентуално ще бъде гласувана и в пленарна зала.
Какво даде обещание Бойко Борисов на 14 януари?
"ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската спогодба за предварителна защита на насилието над дами и фамилното принуждение, до момента в който в обществото не се сътвори консенсус за това, че насилието над дами и деца е недопустимо ", заяви министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов пред БТВ на 14 февруари.
"ГЕРБ я отдръпва, тъй като сами без Патриотите, без Българска социалистическа партия, без (подкрепата на) президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в следващ спор, когато оценят, че насилието против дами и деца е сериозен проблем ", сподели още Борисов.
"Ние Истанбулската спогодба ще я приемем, единствено в случай че има консенсус в българското общество ", добави той.
В момента подобен консенсус няма. Последното социологическо проучване на "Тренд " показва, че единствено 16% от българското общество поддържа Конвенцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР