И днес жители на Омуртаг протестират на главния път София

...
И днес жители на Омуртаг протестират на главния път София
Коментари Харесай

Протестът на главния път София – Варна продължава

И през днешния ден поданици на Омуртаг стачкуват на основния път София – Варна край града. Гражданското неодобрение от дългогодишния воден проблем в общинския център докара десетки недоволни на първокласния път до Авиационния парк. 

Искането на протестиращите е за разрешаване на водната рецесия. Този проблем е подложен от  гражданското обединяване " Вода за Омуртаг ", съобщи NOVA.

Протестът стартира през вчерашния ден по обяд  на същото място. От Министерството на районното развиване и благоустройството оповестиха, че предизвикват среща с представители на гражданското обединяване във вторник на 29-ти ноември. На срещата ще участват и представители на локалната власт и институции.

" Очакваме срещата да бъде същински градивна и съответна. Надяваме се Министерството да ни заяви решение за скорошно и цялостно финансиране на реставрация на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града. Да предложи осъвременен, приспособен и функционален, с съответни периоди на осъществяване - проект за избор и привеждане на спомагателен водоизточник. И всичкото това да се случи под директния контролен надзор още веднъж на Министерство на регионалното развитие “, сподели Магдалена Славова – представител на обединяването. По думите ѝ от " Вода за Омуртаг “ ще изискат и страната да афишира състезанията за публични поръчки. Последните две от настояванията ни са ключът към скорошно, сполучливо и стабилно разрешаване на безводието на Омуртаг ", декларира Славова.

От обединяването показаха подозрения в продуктивността на срещата в Министерство на регионалното развитие. " Кметът ще желае да се усвоят едни пари, с резултат - както до момента, тъй като след това отново ще желае да се усвояват още. От ВиК-а холдинга ще желаят дълго предпроектно изследване, по време на което ще се смени министърът и другите шефове и хайде изначало ", разясняват жители в обществените мрежи, представени от Славова. 

Славова сподели през днешния ден, че " Вода за Омуртаг “ не са уредници на митинга на основния път. Идеята за излизането край Омуртаг се е родила непринудено на площада при първия митинг пред постройката на общинската администрация. 

До спешното състояние се стигна откакто пред последните месеци градът е подложен на фрапантен воден режим – вода по чешмите има два пъти в седмицата за по няколко часа. Причините за това са неналичието на превалявания край водоизточника в сливенското село Кипилово, довели до фрапантно понижение на дебита и мощно амортизираната и остаряла вътрешна водопреносна мрежа. От началото на ноември до 13-ти ноември в Омуртаг бе оповестено бедствено състояние. Министерството на районното развиване и благоустройството даде на Община Омуртаг 1 325 150 лева за реорганизация на вътрешна водопроводна мрежа. По-късно с решение на Министерския съвет общо 199 188 литра бутилирана вода от Държавния запас бе предоставена за питейни потребности на жителите на града поради оповестеното бедствено състояние. Подкрепа жителите на града получиха и от компания " Девин “, която подари посредством БЧК – Търговище 26 880 бутилки вода, които представители на " Вода за Омуртаг " и доброволци раздаваха на популацията.

С плакати хората от Омуртаг поканиха министър Шишков и работещите в министерството да гостуват в града, да поживеят седмица в града, с цел да се сблъскат с действителността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР