И днес депутатите се изпокараха, но след три дни обсъждане

...
И днес депутатите се изпокараха, но след три дни обсъждане
Коментари Харесай

Депутатите си гласуваха повече пари, отложиха изобра на шефове на комисии

И през днешния ден депутатите се изпокараха, само че след три дни разискване одобриха правилника за организацията и активността на Народното събрание. 

Народните визиите утвърдиха предлагането на Петър Петров („ Възраждане “) за редакция във финансовите правила по бюджета на Народното събрание, на база на които се пресмятат възнагражденията им. Към главните заплати на депутатите се начисляват спомагателни месечни хонорари за трудов стаж и професионален опит – едно на 100 за всяка прослужена година. Сега, с препоръчаната от Петров редакция, към трудов се прибавя „ или застрахователен “ стаж.

По време на полемиката Петров изясни, че предлагането е техническо и цели да се избегне дискриминация на самоосигуряващите се лица. В поддръжка на редакцията за стажа гласоподаваха 116 народни представители, 46 бяха „ срещу “ и 38 се въздържаха.

Именно то предизвика напрежение в пленарната зала, което наложи ръководителят Росен Желязков да разгласи 10 минути отмора.
Днес депутатите трябваше да гласоподават
и състава и ръководител на непрекъснатите комисии, само че точката беше отсрочена за идната седмица. Причините, съгласно източници от партиите, е, че парламентарните групи към момента не са съумели да се схванат за разпределението.

Това значи, че Народното събрание не може да проработи всъщност с приемането на най-належащите законопроекти, измежду които и бюджетът за 2023 година Тези законопроекти първо би трябвало да минат през комисии.

Денят в Народното събрания приключи с парламентарен надзор на част министрите.

Работим интензивно с Австрия, сигурен съм, че ще реализираме спад в броя на търсещите там леговище. Така вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев разяснява позицията на Австрия, публикувана в медийното пространство у нас, че ще резервира
ветото си върху разширението на Шенген,
до момента в който няма дълготраен спад на бежанците, търсещи леговище в Австрия. Министърът на вътрешните работи уточни, че е разискал тематиката с австрийските управляващи, като означи, че е регистриран спад на търсещите леговище, само че „ те желаят да бъде още по-осезателен “.

Министърът разяснява и позицията на прокуратурата, че приемането на двата закона – основаване на механизъм за следствие на основния прокурор и за промяна в антикорупционната комисия, нямат връзка с приемането на страната ни в Шенген. Демерджиев съобщи: Напротив, имат директна връзка.

Днес основният прокурор Иван Гешев и представителят му прокурор Сийка Милева разясниха изявление на служебния външен министър Николай Милков, че приемането на двете законови промени, ще оказват помощ на България да получи „ да “ за участие в Шенген.

Комисията за отбрана на потребителите е направила 1351 инспекции за интервала 15 февруари – 24 април, при които са открити 3281 нарушавания на наредбите, като от тях 295 са
подозрения за нелоялни търговски практики,
заяви служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на парламентарния надзор. Той добави, че все по-малко нарушавания се откриват.

Той показа контролните, нормативните и осведомителни действия на служебното държавно управление, свързани с преодоляването на цените на храните.

Високата инфлация е предизвикателство освен пред българската стопанска система, само че пред стопанската система на останалите страни от Европейски Съюз, сподели Стоянов и добави, че това изисква еластичен метод за преодоляването й. Той увери депутатите, че държавното управление следи всички положителни практики в Общността.

Министърът подсети, че към този момент се регистрира
все по-голям спад на инфлацията
и към март тя е 14 на 100, а по растеж на инфлацията, след подхванатите от служебното държавно управление ограничения, страната към този момент не е на пета, а на девета позиция в Европейски Съюз. Към днешна дата отчитаме понижение на цените на горивата сред 25 и 30 %, а в бюджета са постъпили 179 млн. лв. от налозите на „ Лукойл “ и с тези средства се финансират редица обезщетителни ограничения за жителите, посочи министърът.

Стоянов повтори, че ограничението на вноса на някои артикули от Украйна е мярка, която е ориентирана към поддръжка на българските производители.

„ Ние следим деликатно процесите, решението се наложи, тъй като други страна ни изненадаха с едностранни ограничения от тяхна страна, при първи сигнали за повишаване на цените, ние сме подготвени да реагираме и да падне възбраната за съответни артикули “, съобщи министърът.

Той подсети, че се чака в идващите дни да има и общоевропейско решение по въпроса, с което страната ни ще се съобрази.

Консултативният съвет при Изпълнителната организация за българите в чужбина ще има подготвеност да извършва функционалностите си след 20 май. Това стана ясно от отговора на служебният министър на външните работи Николай Милков по време на парламентарния надзор през днешния ден. Той отговори на въпрос на депутата Антоанета Цонева от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, която попита министъра на какъв стадий е работата по устройството, организацията и активността на Консултативния съвет и по кое време се планува да проработи на процедура.

„ Министрите на правораздаването, вътрешните работи, външните работи, образованието и науката и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ следва да оправомощават своите представители и техните заместници в Консултативния съвет. В този период се дефинират и тримата експерти в областите история, балканистика, езикознание, етнография и други относими към активността на Консултативния съвет, препоръчани от ръководителя на Българската академия на науките или от ректори на държавни висши учебни заведения “, сподели Милков.

Не може да се одобри, че съществуват опасности във връзка с осъществяването в период на строителните действия по ВиК плановете, финансирани по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Към сегашния миг няма индикации осъществяването им да не бъде довършено заради финансови аргументи. Това съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос за индексацията на ВиК плановете, изпълнявани със средства от програмата.

„ Строителните компании, които са реализатори на ВиК инфраструктурни обекти в обсега на административните контракти, подписани сред Управляващия орган (УО) на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година и ВиК операторите като бенефициенти по стратегия, са предявили претенции за индексация към 12 ВиК оператора, изпълняващи планове по програмата. Индексацията на договорите за строителство по реда на отрасловата методика постанова увеличение както на частта на безвъзмездната финансова помощ, по този начин и на тази, която е лично финансиране от страна на бенефициента “, подсети министърът.

ВиК операторите, при които ще се реализира индексация на договорите за строителство, към този момент са провели диалози с Управляващ орган на програмата, като към този момент има удостоверение, че обновената стойност на договорите, която би трябвало да се обезпечи към безвъзмездната финансова помощ, ще бъде отпусната, сподели министърът. Индикативният размер на декларираните индексации от строителните компании – реализатори към ВиК операторите са в общ размер на 93,618 млн. лв. без. Парите за сдруженията са планувани, като ще се разчита с изключение на на свободни парични средства, и на привлечени от кредитни институции, разясни министърът.

Той подсети, че има 15 % свободен запас по програмата и част от парите могат да бъдат обезпечени по нея. Очевидно е, че е малко, търсят се благоприятни условия, добави той, като уточни, че за всяко ВиК сдружение, което е бенефициент по тези контракти, ще се търси самостоятелен метод, тъй като фирмите, които са в по-добро финансово положение, ще могат по-лесно да се вършат с казуса. ВиК сдруженията, които са в „ Български ВиК холдинг “, ще могат да употребяват кредитни средства.

Министърът обърна внимание и на различен проблем в бранша, обвързван с инспекция от Изпълнителната организация
„ Одит на средствата на Европейски Съюз “,
след която оказва се, че „ ще ни бъдат спрени средства от 90 млн. лв., свързани с порочни практики по възлагането на публичните поръчки в интервала 2019-2020 година “. В целия проблем, в който сме съвсем на финала да осигурим спомагателното финансиране на бранша, се оказа, че страната би трябвало да обезпечи още 90 млн. лв., с цел да няма риск по стратегия, разяснява министърът, твърдейки, че подобен няма да има, тъй като ще бъде открит спомагателен метод на финансиране.

„ Получихме над 800 сигнала за места с нерегламентирани боклуци, сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на днешния парламентарен надзор. През април е подхванато интензивно разчистване на установените нечисти точки “, сподели тя. Издадени са наставления към кметовете, някои от тях са дали проекти за справяне с казуса, уточни също министърът.

Откриваме още веднъж замърсяване при почистени един път точки, означи Карамфилова.

Коментарът, който тя направи в пленарната зала, бе по отношение на въпрос на депутатите Ивайло Шотев и Петър Куленски от „ Продължаваме Пормяната – Демократичната България “ за нерегламентирани сметища във Велинград и Ракитово. Карамфилова удостовери, че при инспекция в двете общини са открити замърсявания в региона на река Чепинска. Министърът уточни, че има влошена проходимост на речното легло на река Мътница вследствие на заплетени в растителността боклуци.

За установените замърсявания и нерегламентирани сметища са дадени наставления, наложени са и актове на кметовете на Велинград и Ракитово, изясни министърът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР