И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите,

...
И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите,
Коментари Харесай

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци имат механизми за влияние върху цените на бензина и дизела


И страната, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да въздействат на цените на бензина и дизела. Тази теза застъпи в изявление пред БНР някогашният шеф на „ Булгартрансгаз “ Иван Дреновички. По думите му, има метод цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър поради поевтиняването на петрола на международните пазари.

„ Това е допустимо само и единствено при предпочитание за осъществяване на една пазарно-ориентирана политика от страна на съответните търговци. Ние имаме конкурентен пазар, имаме производители и то не един, имаме опция за импорт от прилежащи страни, само че по този начин или другояче опцията за понижаване на цените, което е планувано и в закона, е обвързвано със съответните ресурси, които търговците са задължени да съхраняват. При понижаване на цените на петрола в международен мащаб, съответните компании, вериги, търговци на нефтопродукти да подхващат тази мярка с оглед ободряване на техните ресурси “, изясни той.

Дреновички е безапелационен, че с изключение на посредством данък, Данък добавена стойност и митнически режим, страната има опция да оказва въздействие и посредством прецизното осъществяване на запасите:

„ В момента е напълно разумно пазарното държание – когато един огромен производител види, че има цени, които понижават във връзка с суровия нефт, да се търси освобождение от запасите и запасите, като понижи цената “.

Според него краткотрайни ограничения, като смяна на наредбата, с цел да може да се промени касовия бон, по скоро ще обремени пазарно-ориентираните законни търговци, в сравнение с да помогне за информираността на клиента.

По думите му България има една от най-ниските цени в района. Затова Дреновички акцентира, че би трябвало да сме доста деликатни, когато приказваме за предоговаряне на дълготрайния контракт сред „ Булгаргаз “ и " Газпром “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР