- И да разширим малко темата. Обяснете какво представлява Националният

...
- И да разширим малко темата. Обяснете какво представлява Националният
Коментари Харесай

В България има една група хора, която все едно не съществува – на умиращите болни! Проф. Асен Дудов пред ФАКТИ


- И да разтеглим малко тематиката. Обяснете какво съставлява Националният антираков проект 2021 – 2030 година?
- Националния проект, или по-скоро в тази ситуация приказваме за Европейския противораков проект, е едно чувство, че заболяванията на съдовете - мозъчната и сърдечно-съдовата болест, инфаркт, инсулт, се изравниха с раковите болести.

В идващите 5, 10, 15 години се чака гибелта от рак да стартира да господства над съдовата гибел в Европа въобще.

Друг сигнал в този момент беше Ковид епидемията, която даде опция, когато има една ясна и ярка причина пред нас, имам предвид болестта, да се основат ваксини. Да се сътвори световна организация, с цел да се оправим с нещо, което ни се случва в този момент. При рака, тъй като там също имаме фантастични триумфи с разнообразни медикаменти, разнообразни способи, с нови технологии, с нов тип интервенции, с лъчева терапия, с имунологични лечения, нещата не се развиват толкоз бързо. Просто в този момент се видя – когато има един тласък, тъй като при Ковид имаше значително и стопански тласък да се търси позволение, тъй като се затваряха бизнеси и стопански системи, внезапно фармацевтите насочиха старания, само че получиха и пари. Когато Ковид удари стопански браншове, страните и политиците по-бързо прозряха какво би трябвало да се направи. И в последна сметка всички тези старания дадоха резултат, тъй като се сътвориха ваксини.

При рака има какво още да се желае при темповете на развиване на лекуването.

При Плана за надзор върху рака това значи болестта да се диагностицира в точния момент, да има скринингови стратегии, да имаме новаторско лекуване, с цел да имаме положително качество на живот. Това са четирите елементи на Плана, за които ще приказвам малко по-подробно. Европейският противораков проект, който без особени акомодации би трябвало да влезе във всяка една страна-членка, сплотява напъните на това ракът да бъде овладян като заболяване и нарастването в идващите години на този вид болести да се управлява. И най-много да се управлява преживаемостта на пациентите

- Къде се подрежда България в цялата тази европейска скица на Плана?
- Планът бе разгласен през февруари месец на предходната година на всички страни-членки. Голяма част от страните, изключително в нашия район, са в едно неравностойно състояние. Не толкоз като апаратурно застраховане, колкото като организация, като структуриране, като законодателство.

- Нека да разгледаме и четирите елементи на Плана...
- Първата част е предварителната защита. Тя има едно само значение – предотвратяване. Много постоянно се бърка с ранна диагностика, с профилактика, със скрининг, само че то не значи нито едно от тези неща. Превенцията е по какъв начин да не се разболяваме от рак. Тоест, по какъв начин да понижим вредностите в околната среда, в храната, в цигарите, по какъв начин да имаме имунизационна съответна акция за Хепатит В, примерно. Тази ваксина е наложителна при децата, само че

антиваксарските настроения по време на Ковид понижиха с към 24% броя на децата имунизирани за Хепатит В.

И това е по този начин, тъй като техните родители бяха повлияни от антиваксърските настроения. Как ни защищават противохепатитните ваксини – пречат на заболяването да се развива с годините. При това заболяване има промяна на черния дроб, неведнъж даже с цероза и на тази база се развива чернодробния рак. Друго нещо, което може да защищити хората от рак, е имунизацията против човешкия папилома вирус. При дамите имунизацията пази от рак на маточната шийка. Пази мъжете от рак на пениса, от рак на главата и шията, от рак на ларингса, на гълтача, на горните дихателни пътища, на устната празнина. Това са доста сложни за лекуване типове рак. Тяхното лекуване, единствено по себе си, е много мъчно за лекаря, само че е мъчно и за пациента, тъй като се трансформира анатомията в устната празнина, пречи се на храненето, на говоренето, на общественото действие. И в цялата работа има едни неща, които на българина му звучат много декларативно – че не би трябвало да има наднормено тегло, че би трябвало повече придвижване, да понижи цигарите и алкохола, приказваме все за потвърдените вредности. У нас има и различен проблем.

А точно, че към момента се намират плоскости, направени от азбест.

И това е главно по дребните обитаеми места. А е потвърдено, че азбестът е директно обвързван с развиването на рак на белия дроб и то на някой от неговите доста тежки форми.

Втората част на Плана е скринингът. Скринингът, в случай че би трябвало да употребявам българската дума тя е пресяване, значи на избрани групи от популацията – на дамите сред 49 и 69 години, да се прави обзор за рак на млечната жлеза. В същия възрастов диапазон да се прави обзор за рак на маточната шийка. За мъжете в този диапазон - за рак на простатата. Тоест, от всички ракови болести тези, за които може да създадем скрининг, са просто няколко. Иначе, да, човек може да върви 1000 пъти на доктор, да дава 8000 пъти кръв… И какво от това. Когато към този момент настъпи отклоняване в кръвната картина, това значи, че от развиването на рака е минал доста огромен интервал от време.

По кръвната картина не може да се гадае за рак.

Никой и не осведоми хората, че като са дали кръвна картина, не са си създали обзор за рак. Това, което действително може да се прегледа, това което може да влезе в скрининг, е единствено ракът на млечната жлеза, на простатата, рак на маточната шийка. Сега Европейският противораков проект се пробва да вкара в програмата и рака на белия дроб, само че единствено при фамилно обременени и застрашени пациенти. Прегледът е с нискодозови скенери, които се вършат на избран период от време. Другата огромна тенденция, към която Европа гледа, е ракът на дебелото черво. При високорискови пациенти се прави колоноскопия. При останалите, примерно 196 типа рак, нищо не предстои на скрининг. Просто няма подобен скрининг, не съществува. И би трябвало ясно да се каже - откакто от тези 200 типа рак ние може на 4,5 типа да хванем нещата рано и да имаме огромен триумф в лекуването, в действителност е голямо закононарушение, в случай че това не се прави.
Много е верен въпросът ние къде сме? Програмата за противопоставяне на рак на маточната шийка в скандинавските страни съществува от 40 години. Ние нямаме нито един тип скрининг макар всичките несполучливи и, бих споделил, аматьорски опити да се създадат избрани групи, да има кампанийност, някоя администрация да се похвали „ … ето ние слагаме началото “.

У нас нито има начало, нито има група.

Скринингът е национална политика, която обгръща всички човеци в този възрастов диапазон за съответната болест, която се търси. Болестта се търси по избран метод, а не по определен от пациента или от доктор. Трябва да се минат избрани прегледи и така нататък Това е скрининг. Всичко друго са безспорни преразкази по картинка, аматьорски придвижвания, които дори бих споделил, че са нездравословни в някаква степен.

Третата част от Плана е новаторската диагностика и лекуване. Не инцидентно двете неща са поставени дружно. Ако няма новаторска, модерна и съвременна техника, няма по какъв начин да има и новаторско лекуване. Съвременните и най-модерни лекувания в онкологията - това са биологичните лечения, а те изискват и новаторска диагностика с биомаркери. Тоест, търси се такова профилиране на самостоятелния израстък, което да покаже на какви биологични лечения той би се поддал. Това става при изцяло самостоятелна селекция.

- И стигаме до четвъртата част на Плана, която преглежда качеството на живот....
-
Говорим за качеството на живот на тези, които организират лекуване, на всичките ограничения, ориентирани срещу гадене, повръщане, свързани с храносмилателния тракт. Хората, които са минали през сполучливо онкологично лекуване, изискват доста характерни грижи, тъй като те имат промени в тялото, които са разследване на нарушената анатомия от интервенция, от лъчелечение, от прекарана химиотерапия. И не на последно място ще приказвам за една избрана група хора. В България има една група хора, която все едно не съществува – на умиращите заболели. Това са тези, които не съумяват да се преборят с заболяването. Те са се борили дълги години с нея, само че, за жалост, са в края на своя живот.

За качеството на живот при тях няма безусловно някакъв проект, няма документ, няма основа, на която на тези хора да може в нашата страна да им се помогне.

Те не съществуват в нашето опазването на здравето, няма клинични пътеки за тях, няма средства, няма финансиране. Сега Европа споделя, че членовете на фамилии на хора, заболели от рак, също страдат. Когато един член на фамилията лежи болен от рак, другите към него са не по-малко страдащи, тъй като за този човек те би трябвало да се грижат, би трябвало да обезпечат в допълнение приходи, би трябвало в допълнение да се вземат ограничения. И в този момент Европа вижда и нуждата те да бъдат подтиквани по някакъв метод. Не единствено да се отделят средства за по този начин наречената палиативна и симптоматична терапия, лекуване което е обвързвано с качество на живот, с битка с болката, с храненето на тези отиващи си заболели, само че и с подпомагането на техните близки, които са също не по-малко малко привлечени в грижата.

- Как българия може да се възползва от този План?
-
Това са четирите стълба на Плана и ние положихме колосални старания от Българското онкологично научно сдружение, а към нас се причислиха още 28 организации, този главен документ да бъде направен. Той следва другата седмица да бъде импортиран за гласоподаване в Министерски съвет. Тази досегашна дейна работа на толкоз доста обекти, в това число и работна група към Министерството на здравеопазването, приключи с изработванеот на този стратегически документ. Сега следва той да бъде „ облечен “ с финансовите запаси, които Европа ни предлага. И единствено Министерството на здравеопазването и Министерски съвет могат да създадат по този начин, че ние да участваме в този План. Трябва в периоди, а те не са доста огромни, тъй като приказваме за края на 2023 година – имам предвид стратегиите за рак на простатата и за рак на маточната шийка, да бъдат стартирани. Ако ние не можем да се подготвим, Европа е възнамерявала запас от 4 милиарда евро за присъединение към тази ранна диагностика и скрининг. Трябва да бъде отправено това като искане от Министерски съвет към Европейския комисар по опазването на здравето, с цел да се задвижат съответните механизми. Просто би трябвало да сме по-активни.
-----------------------------------------------------------
Кой е той
Проф. доктор Асен Дудов има две висши образования: хуманна медицина с квалификационната степен „ магистър “ и стопанска система с квалификационната степен „ магистър “ по специалността „ здравен мениджмънт “ от УНСС. Придобива три клинични специалности: вътрешни заболявания (1998 г.), онкология (2001 г.) и клинична фармакология (2004 г). Придобива просветителна и научна степен „ лекар “ през 2003 година по научната компетентност „ фармакология “. Избран е за старши-научен помощник втора степен (2004 г.) по научната компетентност „ Фармакология “. В интервала 1989 – 2011 извършва длъжността медицински онколог (химиотерапевт) към Национален онкологичен център – МА и Столичен онкологичен диспансер, като поредно заема следните длъжности – лекар-ординатор, завеждащ поделение по химиотерапия, шеф на лечебното заведение, доцент. От 2011 година до 2015 година е шеф на Клиниката по Медицинска онкология, УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Избран за професор през 2011 година. От 2015 година е медицински шеф и шеф на Клиниката по Медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. От 2007 година до 2019 година е народен съветник по здравна онкология. От 2016 година до 2017 година е ръководител на Комисията за оценка на здравните технологии към Министерство на здравеопазването. Председател е на Българско онкологично научно сдружение (БОНД).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР