И.д. премиерът Виорика Дънчила заяви на пресконференция снощи, че предложеният

...
И.д. премиерът Виорика Дънчила заяви на пресконференция снощи, че предложеният
Коментари Харесай

Дънчила: Предложеният за премиер не може да взема решения за европейския комисар на Румъния

И.д. министър председателят Виорика Дънчила съобщи на конференция нощес, че препоръчаният за министър председател не може да взема решения за европейския комисар от страна на Румъния, съобщи организация Аджерпрес. Дънчила сподели, че президентът Клаус Йоханис е направил " огромна неточност ", заявявайки в Брюксел, че едно уволнено от Народното събрание държавно управление не може да прави предложие за еврокомисар, защото няма да има никаква роля в бъдещата Европейска комисия, предава Българска телеграфна агенция.

Лявото държавно управление на Виорика Дънчила бе свалено от власт предходната седмица с избор на съмнение в Народното събрание, а президентът Клаус Йоханис номинира за нов министър председател водача на Национално-либералната партия Лудовик Орбан. Йоханис бе водач на либералите преди да бъде определен за държавен глава.

Вчера в Брюксел, където взе участие в работата на Европейския съвет, Йоханис съобщи, че не може да одобри едно уволнено държавно управление да предлага еврокомисар.

И. д. министър председателят Виорика Дънчила реагира нощес, като посочи, че " имаме препоръчан министър председател, а не държавно управление " и че " препоръчан за министър председател не може да взема решения по отношение на европейския комисар " от страна на Румъния.

" Така както президентът обърка Франция с Финландия, считам, че обърка и и.д. премиера с оферти за министър председател ", разяснява Виорика Дънчила, намеквайки за гаф на президента през вчерашния ден в Брюксел, когато вместо за " финландското председателство на Европейски Съюз ", Йоханис приказва за " френското ". Президентът обаче бързо се поправя, оповестява в. " Гъндул ".

Правителството на Дънчила бе предложило някогашната министърка на околната среда и еврофондовете Рована Плумб за еврокомисар по превоза, само че предлагането бе отхвърлено в Европейския парламент. След това ръководещата Социалдемократическа партия предложи някогашния министър на вътрешните работи и връзките Дан Ника, само че се появиха информации, че това предложение е било отхвърлено от определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Встъпването в служба на новата Европейска комисия се отсрочи поради отхвърлените кандидатури на препоръчаните за европейски комисари от страна на Румъния, Унгария и Франция. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР