И.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е считан за

...
И.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е считан за
Коментари Харесай

Емил Кошлуков срещу Сашо Диков за директор на БНТ

И.д. генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков е считан за любимец в състезанието. Той обаче е част от екипа на Константин Каменаров, натрупал огромните задължения на малкия екран

© Надежда Чипева В надпреварата за общоприет шеф на Българска национална телевизия ще се включат общо осем претенденти. Сред тях любимец се обрисува да е краткотрайно ръководещият Емил Кошлуков. Срокът, в който искащите вземат участие в състезанието можеха да подават документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) изтече в 17 ч. в понеделник.

Заявка да вземат участие в конкуренцията са подали:

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - Спортният публицист с дълготраен опит в Българска национална телевизия Сашо Йовков.

- Водещият на разнообразни развлекателни телевизионни формати Кръстю Вапцаров по-известен като Къци Вапцаров. Той доби най-голяма известност като водещ на шоу " Невада ".

- Журналистът от Българска национална телевизия Явор Симов, който беше и представител на някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. В последните две години Симов отговаряше за публичните поръчки в Българска национална телевизия.

- Журналистът Сашо Диков.

- И.д. генералният шеф на малкия екран Емил Кошлуков.

- Вечният претендент - инженер Радослав Главчев, който сега към момента апелира избора на Константин Каменаров за общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година

- Стоил Рошкев, който е работил в Българска телеграфна агенция, БНР и Българска национална телевизия, а в този момент води утринния блок в БСТВ.

- Никола Тодоров, за който няма никаква публична информация

Процедурата

Мандатът на генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров беше преустановен предварително в края на април, откакто той беше наказан на година и три месеца условно за шофиране след приложимост на алкохол. Според Закона за радио и телевизия лица, които са осъждани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения от общ темперамент, не могат да заемат тази служба.

За краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия беше определен Емил Кошлуков за период от три месеца, а в това време Съвет за електронни медии разгласи процедурата за избор на общоприет шеф.

Според графика на медийния регулатор до 25 юни ще бъдат оповестени претендентите, позволени до присъединяване в конкурсната процедурата. До 1 юли ще бъдат ясни имената на тези, които ще се явят на чуване. Това значи, че медийните надзорници ще създадат селекция с изключение на по документи, и съгласно концепциите. Решението на Съвет за електронни медии кой ще е новият общоприет шеф ще стане ясно на 5 юли.

Подводните камъни

От участниците в състезанието за шеф на Българска национална телевизия този път няма да се чака просто добре написана идея за развиването на малкия екран като социална медия. Той ще би трябвало да показа стратегия за справяне с финансовата рецесия.

Броени дни преди да завърши срокът за подаване на документи за присъединяване в надпреварата за директорския пост синдикалните организации в малкия екран излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, Комисията за просвета и медии в Народното събрание и Съвет за електронни медии. В него те декларират, че са мощно обезпокоени от непрекъснатата рецесия, в която се намира държавната телевизия и за която съгласно тях работещите там нямат никаква виновност.

В документа се споделя, че от години е ясно, че избраната от финансовото министерство държавна дотация е извънредно незадоволителна за развиването на медията. " През последните 15 години всеки новоизбран общоприет шеф стартира своя мандат с насъбрани от неговия предходник 20 - 30 милиона отговорности. За нас това значи, че или бюджетът на публичната телевизия е неправилно сметнат, или дефицитът е резултат на неприятно ръководство. Към това можем да прибавим и доста недомислени структурни, кадрови и софтуерни промени, осъществявани през годините в Българска национална телевизия ", написа в отвореното писмо.

Синдикатите упорстват да бъде обновен бюджетът на Българска национална телевизия съгласно бюджета на публичните малките екрани в страните - членки на Европейския съюз. България е една от дребното страни в Европейски Съюз, където голямата част от парите за прехрана на публичната телевизия идват от държавния бюджет.

По данни на петте синдикални организации, подписали писмото към днешна дата отговорностите на Българска национална телевизия надвишават 35 млн. лева и има действителна заплаха против малкия екран да бъдат заведени каузи, и то от интернационалните институции.

Явният любимец

Сегашният изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен шеф на Българска национална телевизия 1, е апетитен за любимец за поста. През лятото на 2017 година Кошлуков взе участие в предходния конкурс и се очакваше точно той да го завоюва, само че не съумя. Една от вероятните аргументи беше, че се появи информация, че управническият му стаж е подозрително потвърден с записка от партийната телевизия на " Атака ". Тогава за него се смяташе, че се употребява с поддръжката на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - предприемачът Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД, която беше благосъстоятелност на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова. Той беше за малко и изпълнителен шеф на ТV7, финансирана с пари от КТБ и затворена след банкрута на банката.

Обявените от Съвет за електронни медии процедури за избор на шефове на радиото и малкия екран, които текат по едно и също време, провокираха мнения за късите периоди, в които претендентите би трябвало да приготвят концепциите си.

Сроковете на състезанието подсказват и друго - че властта бърза да назначи новите ръководители на двете публични медии преди локалните избори през есента, които ще са извънредно значими за ръководството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР