И.д. генералния директор Емил Кошлуков изнесе факти за фалита на

...
И.д. генералния директор Емил Кошлуков изнесе факти за фалита на
Коментари Харесай

БНТ потъва с над половин милион на месец

И.д. генералния шеф Емил Кошлуков изнесе обстоятелства за банкрута на Българска национална телевизия пред Съвета за електронни медии

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
- Според и.д. генералния шеф Емил Кошлуков към януари тази година дефицитът е 37 млн. лева
- До края на годината се чака да стигне 44 млн. лева
- Дълговете са главно за разпространяване на стратегиите и закупуване на спортни права.Гледахте ли Европейското състезание по канадска битка С ЛЯВА РЪКА? Не? Жалко, тъй като сте си платили за него. Това е една от стратегиите, закупени от държавната Българска национална телевизия под управлението на Константин Каменаров, с помощта на които сега тя има задължения за към 37 млн. лева, които няма по какъв начин да изплати.
" Българската национална телевизия (БНТ) е в на практика банкрут и обстановката е сериозна. Затова желаеме вашата поддръжка пред Министерството на финансите. Сега ние би трябвало да спасим малкия екран " - това сподели пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и.д. генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. По искане на медийния регулатор през днешния ден той показа доклад (достъпен на уеб страницата на малкия екран и Съвет за електронни медии - бел. ред.) за работата на медиата за второто тримесечие на тази година от март до май. Той трябваше да даде отговор на опасенията за финансовото положение на Българска национална телевизия в навечерието на състезанието за нов общоприет шеф на малкия екран. Ситуацията, в резюме, е неприятна. Българска национална телевизия е свръхзадлъжняла, като сериозна част от задълженията са насъбрани през последната година и половина, до момента в който общоприет шеф беше Константин Каменаров.
Какво сподели докладът

Според изнесената от Кошлуков информация пред Съвет за електронни медии стана ясно, че действителните отговорности до май 2019 година са 37 милиона лв., като най-голямата част от тях е за разпространяване на сигнала. От приложените данни в доклада на Българска национална телевизия излиза наяве, че 19% от недостига в медиата идват от закупуването на спортни права. По време на съвещанието на регулатора стана ясно, че в този пакет влиза да вземем за пример европейското състезание по канадска битка с лява ръка. " С тези права Българска национална телевизия се е трансформирала в състезателен канал и има най-скъпите фенове на планетата, в случай че забележим какъв е делът на Българска национална телевизия 3, където се излъчва спорт. Прави още усещане, че малкия екран е купила международното футболно състезание и даже не е преполовила разноските посредством рекламните доходи ", сподели прочувствено Емил Кошлуков. Той добави, че по принцип няма " корелация сред рейтинг и закупена стратегия. Няма предугаждане за доходи от продукциите ", посочи той. Задълженията към БТК за излъчването на стратегиите на Българска национална телевизия са 10 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По думите на Кошлуков за късия интервал, в който той е изпълнителен шеф, е съумял да спести на малкия екран 8-9 млн. лева от прекъсване на контракти или предоговаряне на условия по други. По думите му са прекъснати рекламни контракти и са анулирани публични поръчки " извънредно нездравословни и рискови за малкия екран ".
По време на доклада беше направена прогноза, че до края на годината отговорностите на Българска национална телевизия могат да набъбнат до 44 млн. лева " Ако нещата продължат да се развиват със същите темпове, дългът може да надвиши 50 млн. лева през идната година ", предизвести Емил Кошлуков.

В предпоследния доклад на Българска национална телевизия, показан пред Съвет за електронни медии от Константин Каменаров за декември - февруари, се приказва за недостиг от 18 млн. лева и това се вижда в стенограма, оповестена на уеб страницата на регулатора. По този мотив Емил Кошлуков разяснява, че е сюрпризиран от посочената сума. " Преди евентуално сътрудниците са ви споделили просрочените отговорности, а не действителните и по тази причина сумата е 18 млн. лева В докладна бележка на икономическата дирекция на Българска национална телевизия до управлението на малкия екран през януари се вижда, че бюджетният недостиг е 37 млн. лева ", сподели Кошлуков.
Заедно с него пред Съвет за електронни медии застанаха и членовете на управителния съвет на Българска национална телевизия. Кошлуков им благодари, че са го подкрепили и през последния месец са се съгласили да гласоподават против личните си решения, взети по-рано, с цел да оказват помощ на малкия екран.

В момента в управителния съвет на Българска национална телевизия влизат: спортната журналистка Василена Матакева, юристът Зина Трифонова, сценаристът и редактор Антон Андонов и Виктор Серафимов. Той ще извърши оставащия мандат на Валери Запрянов, който подаде оставка като член на УС след освобождението на Константин Каменаров. Серафимов е взел участие в основаването на редица аудио-визуални творби, излъчени в " Нова тв ", " БТВ медия груп ", Българска национална телевизия и ТВ7.

Едни от най-директните и остри въпроси на и.д. генералния шеф зададе Бетина Жотева. На въпроса й кои са най-скъпите излъчвания на Българска национална телевизия екипът на малкия екран сподели, че от вътрешните продукции това е " Референдум " - " поради подписан контракт със социологическа организация " ( " Алфа рисърч " - бел. ред.), а от външните продукции " Стани богат ". На година предаването коства на Българска национална телевизия 4.4 милиона лв., като малкия екран заплаща лицензионната такса за него и обезпечава премиите за участниците в надпреварата.
От цялостния жанр на показване на доклада на Българска национална телевизия за април-май тази година стана ясно, че и.д. генералният шеф Емил Кошлуков се пробва внезапно да се разграничи от Константин Каменаров. Самият Кошлуков е претендент за общоприет шеф в състезанието, който Съвет за електронни медии организира сега, и (съ)участието му във финансовия колапс на държавната телевизия не му носи никакви изгоди. Той обаче беше на един от най-високите постове в медиата - програмен шеф на БНТ1. Именно в нея са скъпите външни продукции и скъпите кино пакети. На въпрос на Бетина Жотева " къде бяхте една година и половина " Кошлуков отговори, че никой не го е питал за нищо и не му е желал мнението. " Има документи, всичко е одобрявано и гласувано единомислещо от управителния съвет. Аз съм бил един или два пъти на техни съвещания ", посочи той. Кошлуков добави, че спортът е към дирекция " Новини и настоящи излъчвания ", която се ръководи от Уляна Пръмова, а обосновките за закупуването на пакетите филми са на програмния шеф на Българска национална телевизия Надя Костова. " Не съм питан, мнение не ми е желано. Ако беше направено, нямаше да купя филми на Чарли Чаплин на такава цена (без да посочи цената на пакета - бел. ред.). Това е най-скъпият пакет ", сподели Кошлуков.
Кой в действителност носи отговорност

Желанието на Кошлуков да се разграничи от това ръководство е разбираемо, само че дали е основателно? Пред " Капитал " предходният програмен шеф на БНТ1 Севда Шишманова напомни, че " от шефа на програмата също зависи какво се приема. Ако е противоположното, тогава за какво приемаш да се пишеш шеф, в случай че нищо не зависи от теб? Аз предлагах, защитавах и носех отговорност от финансирането до наличието на предаванията и филмовата продукция ", сподели тя и посочи, че на първо място се е решавало първо на продуцентски препоръки " и продуцентите дружно с мен участваха в целия развой. Това е бистрота. Този развой с изключение на отговорност подсигурява и публицистична самостоятелност ", сподели Шишманова.

В момента Българска национална телевизия е в рискова обстановка, притисната от бремето на финансовите отговорности, в позиция да се моли на страната да я избави. По думите на члена на Съвет за електронни медии Иво Атанасов държавната избавителна стратегия, която се желае от управлението на малкия екран, носи риска да я направи подвластна от ръководещите - " тъй като знаем, че когато страната дава, желае и да може да се намеси. Дано това не се случи ", сподели Атанасов.

Ще има ли и проект за спасението на Българска национална телевизия като социална медиа и кой ще го предложи следва да забележим в идващите седмици, когато бъдат изслушани претендентите да ръководят малкия екран в идния конкурс, разгласен от Съвет за електронни медии. Ако от тях въобще зависи нещо. Права и отговорности на програмните шефове
(според продуцентския устав на БНТ)

Чл. 11. (1) Директорът на дирекция, произвеждаща програмно наличие, реализира профилираното управление и надзор при осъществяване на програмната скица и при реализацията на телевизионна продукция в сходство с компетентността на дирекцията.

(2) Директорът на дирекция, произвеждаща програмно наличие:

1. Участва в правенето на план на Стратегически проект на Българска национална телевизия, включващ задачата, задачите и целите, както и:

а) план на тактиката за развиването, размера и структурата на стратегиите на БНТ;
б) план на тактика за развиването на филмопроизводство;
в) съгласува план на тактика за ръководство и развиване на човешките ресурси;
г) съгласува план на тактика за софтуерно и техническо развитие;

2. Изготвя план на годишна и тригодишна програмна скица.
3. Участва в правенето на план на Годишен доклад за активността на Българска национална телевизия.
4. Съгласува Проект на бюджет и тригодишна бюджетна прогноза на Българска национална телевизия.
5. Съгласува план на тримесечен бюджет на дирекцията.
6. Изготвя тримесечните доклади и анализите към тях на осъществяването на бюджета на дирекцията.
7. Дава оферти за организационната и управническата конструкция и щатно разписание.
8. Дава оферти за лист на управителните длъжности.
9. Съгласува плановете и дава оферти за длъжностни характерности
10. Съгласува стимулирани оферти или съгласува препоръчани промени или допълнения на вътрешно-нормативни правила.
11. Съгласува стимулирани оферти за основаването на стратегии с други физически или юридически лица или с други радио-телевизионни оператори.
12. Съгласува стимулирани оферти за осъществяване на излъчвания от външни продуценти или за взаимни продукции.
13. Съгласува стимулираните оферти за включване в програмата на изключителни излъчвания.
14. Съгласува стимулирани оферти за безплатно даване на програмно време за послание към вярващите и за предаване на религиозни церемонии.
15. Съгласува стимулирани оферти за даване на програмно време за промоция на европейски филми, апели за щедрост и публично потребни дела.

3) Директорът на дирекция, произвеждаща програмно наличие, извършва утвърдената програмна скица и управлява реализацията на телевизионната продукция като:

1. Определя общите условия и дава отговор за качеството, количеството и наличието при реализация на телевизионната продукция.
2. Ръководи и управлява активността на продуцентските центрове.
3. Организира и управлява избора на планове за телевизионни излъчвания.
4. Управлява и регистрира бюджета на дирекцията.
5. При стимулирана нужда може да утвърждава изменение в тримесечните бюджети на продуцентските центрове в размер до 10 на 100 от тримесечния бюджет на дирекцията, само че без да надвишава тримесечния бюджет на дирекцията.
6. Одобрява бюджетите на продуцентските центрове в случаите, когато е надвишена утвърдената рамка за тримесечие и единствено когато не е надвишен бюджетът на дирекцията.
7. Може да внесе стимулирано изменение, като изготви план на бюджет на дирекцията.
8. Е задължен неотложно и документално да осведоми генералния шеф при основни нарушавания на финансовата, софтуерната или трудовата дисциплинираност и при несъблюдение на програмната поръчка дружно с предложение за решение или за наказване.
9. Пправи навреме стимулирано предложение до съответния способен орган или структурно звено в Българска национална телевизия за прекъсване на съответната телевизионна продукция и търсене на отговорност, когато:

а) е установено значително нарушаване на нормативната база или;
б) е установено значително нарушаване на договорните връзки или;
в) са нанесени вреди или вреди на Българска национална телевизия или;
г) не са изпълнени минималните критерии (количествени или качествени) в съответния срок;
д) са позволени голословни разноски или са осъществени разноски над бюджета на телевизионното предаване.

(4) В случай на непредставяне на документално стимулирано предложение в период до 3 (три) работни дни от настъпването на събитията по ал.3, т.8 или т.9 или след приемане на отчет за констатиране на условия по ал.3, т.8 или т.9 от основния продуцент, шефът на дирекцията, произвеждаща програмно наличие носи цялостната отговорност за нанесените вреди на Българска национална телевизия.

(5) Директорът на дирекция, произвеждаща програмно наличие или шеф " Търговска дирекция " са длъжни да се произнесат по възраженията по отношение на излъчването на настрана издание на телевизионно предаване (констатиране на скрита реклама, друго нарушаване, обвързвано с реклама и спонсорство, или техническа невалидност с оглед откритите механически и качествени параметри за излъчване) в период до три часа от уведомяването. В случай на основателност на постъпилите възражения шефът на дирекция, произвеждаща програмно наличие, има правото да откаже приемането на съответното издание. За отхвърли се сформира протокол, който се подписва от делегирания продуцент и от шефа на дирекция, произвеждаща програмно наличие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР