И борсовите новини поддържат интереса към сделката по продажбата на

...
И борсовите новини поддържат интереса към сделката по продажбата на
Коментари Харесай

Акционерите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро останаха без дивидент

И борсовите вести поддържат интереса към договорката по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. Две от дъщерните му сдружения - "ЧЕЗ Разпределение България " АД и "ЧЕЗ Електро България " АД, които дават отговор за електроснабдяването на Западна България, в това число и столицата София, организираха общи събрания на акционерите си.

Както се очакваше те не гласоподаваха дивиденти, а облагата им за 2018 година бе арестувана в сдруженията и бе отнесена към фонд "Неразпределената облага ".
Мениджърите им пък бяха освободени от отговорност за активността им през миналата година.

При "ЧЕЗ Разпределение България " АД бяха направени промени в надзорния съвет. Иржи Кудърнач бе освободен от служба като член на надзора на сдружението. Заедно с това Карел Кохоут влезе като нов член на надзорния съвет на компанията. А Давид Махач бе преизбиран за нов мандат в надзора.

Акционерите овластиха Управителния съвет на "ЧЕЗ Разпределение България " АД да подписа, според разпоредбите за посланичество на сдружението пред трети лица, контракт за услуги с "ЧЕЗ България " ЕАД.

Очакваната договорка за придобиването на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд България " и следващо търгово предложение към миноритарните акционери на двете търгувани на борсата компании от групата на "ЧЕЗ България " - "ЧЕЗ систематизиране България " и "ЧЕЗ електро България ", продължава да вълнува играчите на "БФБ-София ".

От деня на оповестяване на договорката - 20 юни, цената на акциите и при двете сдружения върви нагоре. При "ЧЕЗ Разпределение България " АД тя добави 6 лева към котировките си до 230 лева за един брой. Нарастването при "ЧЕЗ Електро " е с 1000 лева до 23 600 лв..

"ЧЕЗ България " ЕАД е основано в средата на 2005 година, с цел да извършва управнически и поддържащи действия за всички сдружения на "ЧЕЗ Груп " в България. Дружеството е 100% благосъстоятелност на ЧЕЗ а.с. Чешка република.

"ЧЕЗ Електро България " АД е компанията, която доставя с електрическа енергия над 2 милиона крайни консуматори, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България. Общо 67% от акциите й се имат от мажоритарния акционер ЧЕЗ а.с. Чешка Република, а останалите 33% са благосъстоятелност на разнообразни миноритарни акционери - компании и самостоятелни вложители

"ЧЕЗ Разпределение Българияа " АД е сдружението, което дава отговор за поддържането на мрежата и доставянето на електрическа сила до потребителите в Западна България. Негов мажоритарен притежател е ЧЕЗ а.с. Чешка Република, която има 67% от капитала на сдружението. Останалите 33% са благосъстоятелност на разнообразни миноритарни акционери.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР