И бизнесът, и синдикатите изразиха във вторник недоволство от начина,

И бизнесът, и синдикатите изразиха във вторник недоволство от начина, ...

Бизнесът иска 80% компенсации за заплати и съкращения на чиновници.


И бизнесът, и синдикатите изразиха във вторник недоволство от начина, по който правителството смята да разпише предоставянето на компенсациите от 60 процента от заплатата, на която са осигурявани работниците в засегнатите сектори от въведените органичителни мерки заради коронавируса. Според тях тази помощ е крайно недостатъчна и няма да помогне с нищо на заплашените от кризата фирми, а те ще бъдат принудени да извършат масови съкращениа

Според Българската стопанска камара (БСК) правителството е заложило утежняващи достъпа да помощта условия и те трябва да се променят.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смята, че държавата трябва да поеме 80 процента от заплатите на запазения персонал, да съкрати сроковете, в които се разплаща с предприятията, и самата тя да реорганизира администрацията си, тъй като кризата е разкрила онлайн възможности, за които не са необходими толкова много чиновници.

От КНСБ изчислиха, че от предвидената финансова помощ ще могат да се възползват една 100 хил. работници, което е крайно недостатъчно.

Почти половината фирми работят нормално, 12% са спрели работа

Източник: mediapool.bg