И без да сме дали оръжие на Украйна, Газпром ни

...
И без да сме дали оръжие на Украйна, Газпром ни
Коментари Харесай

Газпром ни спря кранчето и без да сме дали оръжия на Киев. Ами сега?

И без да сме дали оръжие на Украйна, " Газпром " ни спря кранчето. От на следващия ден.

" Ами в този момент? ", както се питаше в една телевизионна игра.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще ни успокоява на следващия ден в 9 часа с изказване. Междувременно, неговото министерство споделя:

" Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България. "

Дата на прекъсването на газа - на следващия ден, съответствува с отпътуването на премиера Кирил Петков за Киев, където трябваше да прояви взаимност и да се снима с президента Володимир Зеленски.

Също от на следващия ден " Газпром " стопира газа на Полша. Причината за отрязването на Варшава съгласно руснаците - отхвърлят да заплащат в рубли.

Полша обезпечава към 60 % от газа си от Русия. Спирането не е проблем сега, тъй като потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният контракт на Полша с „ Газпром” изтича в края на тази година. По-рано поляците споделиха, че няма да го възобновят, а ще внасят синьо гориво от Норвегия.

Тактиката на българската страна в утрешното изказване на министъра евентуално ще е същата - да съобщи, че не одобряваме новият метод на заплащане, тъй като довечера Министерството на енергетиката изясни, че новите правила с преводи в рубли за газа били рискови за нас, само че не оповестяват дали сме отказали да правим заплащания оттук-нататък:

" Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи.

След осъществен разбор от страна на държавното сдружение " Булгаргаз " и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е открито, че препоръчаната от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане, не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни договорености за доставка на природен газ и за справяне с по този начин създалата се обстановка. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР