И българското бюро чака да бъде избран нов шеф Хърватското

...
И българското бюро чака да бъде избран нов шеф Хърватското
Коментари Харесай

Хърватското застрахователно бюро има ново ръководство

И българското бюро чака да бъде определен нов началник

Хърватското застрахователно бюро (HUO) има ново управление. Славен Добрич, член на Управителния съвет на Allianz Zagreb dd и някогашен заместник-председател на HUO, е определен за президент. Хървое Павукович бе избран отново за шеф на HUO за нов мандат.
Славен Добрич е първият президент на HUO, определен от задгранична застрахователна компания, на мястото на Дамир Зорич, член на Управителния съвет на Euroherc Osiguranje, който бе президент на HUO два мандата.
Избраните заместник-председатели на Управителния съвет са:
Жасминка Хорват Мартинович, основен изпълнителен шеф на Wiener Osiguranje;
Мариян Крали, член на Управителния съвет на Croatia osiguranje;
Марин Матиак, ръководител на Управителния съвет на TRIGLAV osiguranje d.d.;
Татяна Рачич Злибар, член на Управителния съвет на UNIQA.
Промените са факт от 10 декември 2018 год.
Хърватското застрахователно бюро (HUO) е основано през 1992 година като национално бюро за зелена карта на Република Хърватия.

Припомняме, у нас Българското бюро Зелена карта бе сложено под неофициално наблюдаване от Съвета на бюрата с искане за обезпечаване на банкова гаранция от 4 млн. евро. Решението на интернационалния орган е от месец март м.г., само че у нас бе оповестено публично едвам в средата на декември. От българското бюро оповестиха, че банковата гаранция е била издадена навреме. Стана ясно още, че с писмо от 10.12.2018 година Съветът на бюрата е сложил официални условия за уголемение на наблюдението, отнасящи се до даване на презастрахователна стратегия на Българското бюро и ежемесечни информации за финансовото му положение, които условия дефинират процедурата по наблюдаване, реализирана от Съвета на бюрата.
На 13.12.2018 година Орлин Пенев подаде оставка като ръководител и член на Управителния съвет на българското бюро с формален претекст " здравословни аргументи ".
Проблемът назря и бе огласен още през 2017 година, когато стана ясно, че две български застрахователни компании са в процедура на мониторинг от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи поради предявени към тях гаранционни претенции от национални бюра от системата " Зелена карта ". Сигналът е пристигнал от Съвета на бюрата " Зелена карта ". Компаниите обаче са отказали заплащане на компенсации сумарно за десетки милиони евро по настъпили застрахователни събития в чужбина и затова огромна част от кореспондентските бюра са прекратили договорни връзки с нашите застрахователи. От КФН бяха оповестили тогава, че разногласието не визира Регулатора, тъй като е сред застрахователите и бюрото " Зелена карта ".
През декември 2018 година от АБЗ разясниха, че наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите при пътешестване на територията на страната или отвън нея.
Автомобилната застраховка " Гражданска отговорност " смъкна от стола и зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която предишното лято подаде оставка под напън. Причината беше абсурдът с банкрута на застрахователно сдружение " Олимпик " и внезапното повишаване на застраховката.
Също в края на 2018 година стана ясно, че самият ръководител на КФН Карина Караиванова от месец март 2019-та напуща Комисията, с цел да отиде на работа в Европейска банка за възстановяване и развитие.
Така все още в България българското бюро Зелена карта е без публично определено управление, ръководителят на Комисията за финансов контрол е в процедура на овакантяване без да има изясненост кой и по кое време ще го замести. Няма и публично определен зам.-председател на КФН, който управлява Застрахователния контрол, мястото е вакантно и се заема от краткотрайно изпълняващ длъжността.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР