И апелативните съдии не видяха основания за по-лека от задържане

...
И апелативните съдии не видяха основания за по-лека от задържане
Коментари Харесай

36-годишен остава в ареста, обвинен е за разпространение на 6 кг. марихуана

И апелативните съдии не видяха учредения за по-лека от „ задържане под стража “ мярка на упрекнат в държане за разпространяване на опиати в изключително огромни размери и в развъждане на марихуана

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата против задържането под стража на обвинен за държане за разпространяване на опиати и за развъждане на канабис. Искането за по-лека мярка за неотклонение на Дянко Д. е било оставено без почитание от първоинстанционния Варненски областен съд. 36-годишният мъж в началото е бил притеглен към наказателна отговорност за това, че държал за разпространяване към 6 кг марихуана. Впоследствие му е повдигнато обвиняване и за развъждане на растения от рода на конопа в съучастничество.

Защитата желае изменение на мярката, тъй като смята, че престоят в ареста след минало 6-месечно задържане е непотребен, поради неналичието на подхванати процесуално-следствени дейности. Изтеклият интервал е довел до отпадане на заплахите от укриване и осъществяване на закононарушение.

Прокурорът счита, че обоснованото съмнение за авторството на действията не е разколебано. Продължава и рискът от реализиране на незаконно действие.

Като се срещна с доказателствата, Апелативният съд стигна до извод за битие на основателно съмнение Дянко Д. да е направил действието. Достатъчно гласни, писмени и материални доказателства, както и експертни изводи, обосновават изискваното от закона съмнение. Налице са и нови условия – първичното обвиняване е било изменено. Мъжът е притеглен и за развъждане на 139 растения от типа на конопа. В хода на следствието са събрани нови доказателства - за държане за разпространяване на опиати в изключително огромни размери - близо 6 кг марихуана. Данните за продължителна разпространителска активност, умелата организация, проявената нелегалност и съчетаването на стадиите по развъждане и разпространяване – всичко това свидетелства за висока социална заплаха и на дееца, и на разследваното действие. Ето за какво без ограничаващото деяние на задържането под стража, поради характерностите на незаконната активност, остава в действие рискът от осъществяване на закононарушение. По-лека мярка не би обслужила задачите, заложени от законодателя, аргументира се въззивният правосъден състав. Не се установи безучастие на органите на досъдебното произвеждане, следствието е в рационален период поради естеството на разследваната предприемчивост и няма прекаленост.

Определението, с което Апелативен съд – Варна отхвърли да промени мярката за неотклонение на Дянко Д., не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР