И 668 дни по-късно Санти Касорла отново игра в официален

...
И 668 дни по-късно Санти Касорла отново игра в официален
Коментари Харесай

Касорла и триумфът на волята

И 668 дни по-късно Санти Касорла още веднъж игра в формален мач. Стори го с екипа на своя Виляреал в дебюта на „ жълтите” в новото състезание на Ла Лига против Реал Сосиедад (1:2). За последно астурианецът бе на терена преди 22 месеца, по-конкретно на 19 октомври 2016 година в мач на някогашния си отбор Арсенал от Шампионската лига против Лудогорец (6:0).

Когато в 57-мата минута беше сменен от египтянина Мохамед Елнени, той изобщо не си бе и помислял, че ще му отнеме толкоз време за завръщането на терена. „ Ако успееш още веднъж да се разхождаш със сина си в градината, би трябвало да се смяташ за щастливец”, му споделили след това британските лекари, неспособни да намерят пояснение, а надлежно и решение, на една зараза, която повреди петната му кост и разяде ахилесовото му сухожилие.



„ Липсваха ми осем сантиметра”, изясни Касорла в един огромен репортаж на „ Марка” през ноември м.г. по време на възобновяване си в Саламанка. Там е клиниката на Хуан Карлос Ерранс, физиотерапевт на испанския народен тим. Няколко месеца по-рано Санти се бе настанил в една хотелска стая в града, твърдо решен да реализира привидно невъзможното. И го стори обособен от своето семейство, което трябваше да остане в Лондон. „ Да съм тук самичък, без тях, е най-тежкото”, показа в същия репортаж халфът, който сутрините работеше в басейна, продължаваше с рехабилитация с ръчни разтривки, след това с час пилатес и завършваше деня си с каране на колело.

Кошмарът стартира, когато испанският национал претърпя интервенция на сухожилие на дясното стъпало, която се предполагаше да го задържи отвън терените единствено за три седмици. Когато обаче след месец му махнаха конците, раната даже не бе почнала да заздравява. Нещо повече, отваряше се непрекъснато още веднъж и още веднъж, та след минаването през хирургическата маса цели осем пъти за една година, пристигна миг, в който болката и накуцването доведоха до поява на боязън от най-лошото. В репортажа на Лорена Гонсалес и Пабло Гарсиа, Санти не се поколеба да покаже фотография на глезена си с оголеното сухожилие, както и да показа какво са му споделили лекарите.



През май м.г. той отпътува за Витория с вярата, може би последната, че лекар Микел Санчес може да му помогне да откри решение. Когато този утвърден експерт го оперира, видя нещо невиждано досега в блестящата си кариера: три бактерии, едната от тях пристигнала като плод на болест от деяние на някой от предходните опериращи хирурзи, бяха причинителите на непрестанните инфекции. След няколко серии на антибиотични лекувания лекар Санчес извърши последната реорганизация на ахилесовото сухожилие. За да го покрие, употребява кожа от лявата предмишница, където Санти имаше татуировка с името на щерка си Индия, от която в този момент липсва половината. Е, в действителност в този момент другата половина грее на глезена, както можа да се види от челото на „ Марка”.

Арсенал – клуб, където Касорла е доста обичан и почитан, в никакъв случай не го изостави. Дори му възобнови контракта до юни т.г., макар че не отдели и една лира за това испанският полузащитник да може да се завърне на футболния терен. Неговото неявяване се почувства, и то остро, от водения тогава още от Арсен Венгер тим, за който Санти постоянно е бил титуляр. За съотборниците му също беше мъчително да гледат по какъв начин той, колкото и да се пробва, не може да се завърне към тренировки с тях. Липсваше и на сътрудниците си в националния отбор, където също не можа да се върне. „ Сега си давам сметка кой кой е. Почти всеки ден получавам известие от Иниеста, Силва, Вийя…”, разяснява Санти.





Той показа, че не му е бил необходим психолог в този тежък и дълъг път, сподели и че „ никой не вярваше у мен, но аз имах вяра и не преставам да вярвам”. Оттам и неналичието на каквото и да е подозрение, щом се появила опцията да се завърне във Виляреал и да се опитва в предсезонната подготовка. Прие задачата и, за следващ път, я извърши. „ Когато тренира, става един от всички и изобщо не основава усещането, че е отсъствал две години. Единственото, по което това си проличава, е ритъмът, само че нищо към тази травма другояче не ни кара да се съмняваме в способността му да играе. Чудесно е още веднъж да го виждаме на терена. На такова равнище е, че в случай че зависеше единствено от мен, бих му дал картотека на мига”, сподели през юли старши треньорът на тима Хавиер Кайеха.

Речено-сторено. На своите 33 години астурианецът през днешния ден освен е част от състава на Виляреал, а тази събота даже беше титуляр на „ Ла Серамика” – стадион, който носеше името „ Ел Мадригал”, когато през 2011 година напусна към Малага, само че където се усеща вкъщи си. „ Денят е специфичен, тъй като се завърнах в игра, но и горчив поради загубата”, сподели Касорла след мача с Реал. За човек, комуто са казвали да бъде удовлетворен, в случай че може отново да се разхожда със сина си в градината обаче, тичането по терена си е цялостен успех. Триумфът на волята. На добър час, Санти!
Кике Марин, „ Ел Конфиденсиал” Примера дивисион 1 кръг, събота 18 август  Виляреал 1:2краен резулат  Реал Сосиедад
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР