И 49-ото Народно събрание започна с фалстарт процедурата по избор

...
И 49-ото Народно събрание започна с фалстарт процедурата по избор
Коментари Харесай

Първият ден на 49-ият парламент и фалстартът за избора на председател ОБЗОР

И 49-ото Народно заседание стартира с провал процедурата по желание на ръководител. За поста бяха издигнати две кандидатури - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от " Възраждане ". При гласуването нито един от двамата не събра нужната поддръжка. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат ръководители, които да се редуват на ротационен принцип. Последва дълго съвещание на председателския съвет, на който не беше реализирано единодушие. Вежди Рашидов разпусна Народно събрание без да удари звънеца. Утре процедурата по желание на ръководител на Народно събрание ще продължи.

Кандидатурата на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание беше подкрепена от ГЕРБ-СДС и " ИТН ". " Въздържал се " гласоподаваха от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и част от " Възраждане ". Петър Петров беше подсилен единствено от парламентарната си група. Така и двете номинации не събраха нужната поддръжка. От трибуната Асен Василев от ПП-ДБ предложи да се приложи европейската процедура двама ръководители да се редуват на ротационен принцип на всеки два месеца. Сам призна, че предлагането е ексцентрично, каквато в действителност е и обстановката сега.

" Предлагаме механизъм, по който ръководителят на Народно събрание да бъде избиран на ротационен принцип сред Политическа партия и ГЕРБ като първа и втора политическа мощ, взаимно с ротация на Правна комисия, което да подсигурява, че ще има съвместен надзор и че ще могат да се изпълнят законопроектите, които бяха обрисувани в позициите на съвсем всички политически сили ", съобщи Асен Василев - " Продължаваме промяната-Демократична България ".

След това предложение Вежди Рашидов даде поисканата отмора и събраха председателския съвет. Заседаваха дълго, само че не откриха работещата формула.

Депутатите се събраха още веднъж в пленарната зала. Единствено Тошко Йорданов съобщи, че Има Такъв Народ ще съблюдават парламентарната нравственос. И подсети нормалната процедура.

" Или има авансово образувано болшинство, от което се избира ръководител, или спечелилата най-вече места парламентарна група - за нея се гласоподава за ръководител. И по този начин е било постоянно, в това число когато ние бяхме първи ", съобщи Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на " ИТН ".

Тъй като часовникът бе спрян, до момента в който депутатите не изберат ръководител, Вежди Рашидов разпусна съвещанието без да удари парламентарния звънец, само че с апел да размислят.

" Приключва съвещанието и ви призовавам още една нощ да преспите и на следващия ден в 10 ч. ви очаквам още веднъж в залата ", прикани Рашидов.

На излизане от залата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също подсети, че ръководителят се избира от първата политическа мощ. И посочи на какъв интервал в Европарламента се сменят ръководителите.

" В Европейския парламент ЕНП и социалистите се редуват на 2,5 години. Половин мандат е две години и половина и по-късно е другата партия.

Във фейсбук и Слави Трифонов взе отношение: " Целият този цирк в Парламента е поради едни хора, за които няма правила, няма нравственос, няма морал, няма логичност. "

Сравни ги с деца, пуснати в магазин за играчки. Той също се базира на практиката, че първата политическа мощ излъчва ръководител и даде образци за ръководителите Ива Митева и Никола Минчев, когато Има Такъв Народ и Политическа партия бяха първи политически сили. Смята, че по този начин е вярно и демонстрира почитание към гласоподавателите. А президентът Румен Радев изрази терзание, че тази обстановка може да блокира процедурата с връчване на мандати за лъчение на държавно управление.

" Всичко зависи от разговора, от разбирателството сред партиите. Ако не се избере ръководител, разбирате, че това ще блокира целият развой по съвещания и връчване на мандати ", съобщи Румен Радев.

Дали на следващия ден депутатите от 49 Народно събрание ще изберат кой ще е първият измежду равни, чакаме да разберем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР