Хюз Ван Елис, един от последните трима известни оцелели от

...
Хюз Ван Елис, един от последните трима известни оцелели от
Коментари Харесай

Оцелелият от клането в състезанието в Тълса Хюз Ван Елис умира на 102

Хюз Ван Елис, един от последните трима известни оживели от клането в Тулса Рейс през 1921 година, е умрял, съгласно внука му Айк Хауърд. Той беше на 102.

„ Той умря в очакване на правдивост “, сподели Хауърд пред CNN.

Елис беше единствено на няколко месеца, когато той и сестра му Виола Флетчър избягаха от расовото принуждение преди повече от век със фамилията си – оставяйки след себе си освен дома си, само че и цялостен живот с благоприятни условия, сподели Елис CNN по-рано тази година.

„ Загубих 102 години. Не желая никой различен да загуби това “, сподели той.

Елис и сестра му, Виола Флетчър, на 109, дружно с другата оживяла Леси Бенингфийлд Рандъл, на 108, са вкарани в дългогодишна правосъдна борба с град Тълса и други градски управляващи в опит да обезпечат обезщетение за вредите, нанесени по време на клането в юни 1921 година

Насилието беше породено от бяла навалица, която се насочи към чернокожи поданици и унищожи квартал Грийнууд в Тълса, преуспяващ стопански център на черните, наименуван " Черната Уолстрийт ". Според Историческото сдружение и музей в Тулса към 300 души са били убити и повече от 1000 домове са били унищожени.

През юли арбитър от Оклахома отхвърли делото на оживелите против града и от този момент техните юристи апелираха решението. Върховният съд на щата сподели, че ще прегледа жалбата, само че не е ясно по кое време съдът ще прегледа делото.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР