Hякoлкo нoви тexнoлoгии на модерни и мощни руски оръжия изправиха

...
Hякoлкo нoви тexнoлoгии на модерни и мощни руски оръжия изправиха
Коментари Харесай

Руска хипер ракета стресира Запада

Hякoлкo нoви тexнoлoгии на съвременни и мощни съветски оръжия изправиха на нокти западните анализатори и военни експерти.

Пoтeнциaлнa oпacнocт зa CAЩ и тexнитe cъюзници мoжe дa пpeдcтaвлявaт хиперзвуковите противокорабни ракети “Циркон ”, крилатите ракети “Калибр ”, зенитната cиcтeмa c гoлям и cpeдeн oбceг “Tpиyмф ” (C-400 и новата С-500), кaктo и oпepaтивнo-тaктичecкият paкeтeн кoмплeкc “Иcкaндep-M ”.

B cпиcъкa c пocлeднитe paзpaбoтки нa pycкaтa apмия влизa кpaйбpeжeн пpoтивopaкeтeн кoмплeкc “Бaл ”, кpилaти paкeти “Kaлибp ”, a cъщo тaкa и нaй-нoвитe cиcтeми зa paдиoeлeктpoннo paзyзнaвaнe, пo-кoнкpeтнo кoмплeкcитe “Cтpeлeц ” c пoддpъжкa нa pycкaтa нaвигaциoннa cиcтeмa ГЛOHACC, както и бeзпилoтни caмoлeти.

Все по-усилено се приказва за перспективните самолети от 6-о потомство – МиГ-41 и за бъдещия стратегически бомбардировач ПАК ДА, разработван от компанията “Туполев ”.

“Труд ” събра забавни данни за тези и други оръжия от открити западни и съветски източници.

„ Калибр “ против „ Томахоук “

 калибр

Първата крилата ракета “Калибр ” е показана на интернационалния авиокосмически салон край Москва през 1993 година Ракетите от този клас постъпват първо на въоръжение в подводниците клас “Ясен ”, първата подводница от който клас стартира да се строи през същата тази 1993 година, а е спусната на вода през 2010 година Точните данни на модификацията крилата ракета, с която са въоръжени тези съветски подводници, са секретни. Но при всяко състояние изпреварват американските крилати ракети “Томахоук ”.

Съществуват три вида крилати ракети “Калибр ” според от задачите за поразяване– за наземни цели, за кораби и за подводници. Точните характерности на съветските крилати ракети са държавна загадка, като през 2012 година излизат известия, че далекобойността им по морски цели е 375 км, а по наземни– 2600 км. Според други данни далекобойността им е до 2000 км в стандартен вид за наземни цели и до 2600 км с нуклеарни бойни глави).

 калибр
Главното достолепие на крилатите ракети “Калибр ” е устройството за радиоелектронно заглушаване, ръководството им и самонасочването им.

Крилатите ракети “Калибър ” могат да бъдат основани на всевъзможни носители, което ги прави доста гъвкаво оръжие. Ако Русия разполага с модификации на крилати ракети “Калибр ” с далекобойност 4000 км, каквито известия излизат в медиите след съветските военни удари против ИДИЛ в Сирия, то съветската войска ще е в положение да нанесе ефикасен и сполучлив “изпепеляващ ” удар върху Съединени американски щати единствено с стандартно оръжие.

Кой ще е наследникът на Ту-160?

 пакда

Конструкторското бюро “Туполев ” ще създаде идващото потомство стратегически бомбардировач за съветските Военновъздушни сили. Т.нар. план ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации – Перспективен авиационен комплекс за стратегическата авиация) би трябвало да замести в този момент употребяваните Ту-95МС и Ту-160. Това оповестява съветският вестник “Известия ”.
“Туполев ” е победил в конкурс, в границите на който са взели участие няколко конструкторски бюра, като всяко от тях е показало планове за бъдещия стратегически бомбардировач. Представени са били свръхзвукови и един хиперзвуков план, само че “Туполев ” са спечелили със аероплан, изпълнен по схемата “летящо крило ”, защото е предложил съществено понижаване в радиолокационната забележимост.
Първият умел пример на самолета ПАК ДА ще се вдигне във въздуха при започване на идващото десетилетие. Машината ще бъде направена по схемата “летящо крило ” (без опашка и обособен от крилата фюзелаж) и ще може да лети на дозвукови скорости (до 1190 км/ч). Това е доста по-малко от скоростта на Ту-160.
ПАК ДА ще може да бъде въоръжен с всички типове нуклеарни и елементарни бомби: бронебойни, бетонобойни, касетъчни и т. н.
Първоначално Министерството на защитата на Русия планираше новият аероплан да постъпи на въоръжение още през 2025 година, а изпитателните полети да са завършили през 2020 година По-късно обаче се разбра, че планът се отсрочва и от компанията възобновяват серийното произвеждане на към този момент осъвременената версия на Ту-160.

„ Циркон “ лети 8 пъти по-бързо от звука

 циркон

Влизащите на въоръжение следващата година съветски противокорабни ракети “Циркон ” се чака да се трансфорат в смъртоносна опасност за новите английски самолетоносачи, които още дори не са приключени, написа “Индипендънт ”. Причината – защитните системи на авионосците не могат да спрат хиперзвуково оръжие, летящо с повече от 3700 км/ч.
“Циркон ” употребява за мотора си О2 от атмосферата, а не от обособен контейнер, като по този начин структурата на ракетата доста се олекотява. Тя лети със скорост от сред 6 и 8 пъти тази на звука.
Радиусът й на деяние не е толкоз впечатляващ (под 500 км), само че може да се изстрелва както от нуклеарните суперкрайцери от клас “Киров ” и подводниците от клас “Хъски ”, по този начин и от тежки бомбардировачи.
Тази година съветската хиперзвукова противокорабна ракета “Циркон ” доближи най-високата скорост, развивана в миналото от която и да е крилата ракета в историята, оповестява ТАСС. При тествания тя е достигнала скорост 8 пъти над скоростта на звука или почти 9800 км/ч.
С вероятен обхват от към 400 км тя ще може да изминава това разстояние единствено за 2,5 минути. Западните медии се боят, че това ще направи огромна част от военноморския капацитет на НАТО ненужен. Очаква се системата публично да стане част от арсенала на Русия през 2018 година.

„ Ступор “ кара дроновете да полудяват

 ступор

Русия към този момент има електромагнитно оръжие за битка с безпилотни летателни апарати-дронове.
Главният научно-изследователски и изпитателен център на Министерството на защитата сътвори електромагнитно оръжие “Ступор ”, което е способно да подавя и смъква безпилотни летателни апарати.
Прототип на апарата бе показан на щанда на Центъра в границите на форума “Армия-2017 ” през август т. година
“Ступор ” е предопределен да унищожава дроновете, в това число от хеликоптерен вид, употребявани над земни и водни повърхности и във въздуха при обсег от директна видимост, се показва в ТТ данните на комплекса.
Оръжието излъчва електромагнитни импулси и е предопределено най-вече за угнетяване и надзор на канала за връзка и ръководство на БПЛА, който под въздействието на излъчването губи контакт с оператора, води до неконтролиран полет и рухване. “Ступор ” работи в диапазон от 2 километра в 20-градусов бранш.
Комплексът може да потисне навигационните канали и предаването от и на безпилотните самолети, както и да блокира фото и видео камери в оптиелектронен диапазон.
Зареждането на “пушката ” може да става както от мрежата, по този начин и от акумулатора на автомобил. Апаратът не трябва да бъде насочван към хора, самолети, транспортни средства и животни, означават производителите.

Тайнственият МиГ-41 ще лети и в Космоса

 момент 41

Перспективният авиационен комплекс за далечно прехващане (ПАК ДП) МиГ-41, който се планува да размени височинния прехващач МиГ-31, ще може да извършва задания и в Космоса, съобщи наскоро генералният шеф на Руската самолетостроителна корпорация “МиГ ” Иля Тарасенко
Вече работим над него. За нас това е естественото развиване на самолета МиГ-31. Това ще бъде безусловно нов софтуерен аероплан. Нови технологии, незабележимост, работа в Космоса, нови скорости, нов радиус споделя Тарасенко. Той отбелязва, че всички авангардни достижения ще бъдат осъществени в плана ПАК Директива за птиците.
Доставките за министерството на защитата могат да стартират в средата на 20-те години.
МиГ-41 ще бъде “абсолютно нов аероплан ”, а не дълбока рационализация на МиГ-31. Напълно е допустимо той да извършва задания и като високотехнологичен безпилотен уред, считат експертите.

С-500 – килърът на ракети и самолети

 38-с-500

Руските военни разчитат на постъпване във войските на въздушно-космическата защита най-малко на пет комплекса С-500 в границите на държавната стратегия за въоръжения до 2020 година.
По своите бойни качества тази зенитно-ракетна установка доста ще превъзхожда стоящата на въоръжение система С-400 “Триумф ” и задграничния й аналог – американската THAAD. По информация от открити източници, далечината на разкриване на задачата при С-500 ще бъде с 200 км повече, в сравнение с при С-400, т.е. примерно към 800 км. Както оповестява главнокомандващият Военновъздушни сили на Русия Виктор Бондарев, тази система ще може да взема решение задания по заличаването на оперативно-тактически ракети, на ракети със междинна отдалеченост на деяние, а също и цели в близкия космос. Експертите изричат разнообразни догатки за това, какви механически характерности ще има този свръхмощен и загадъчен комплекс. Но всички са уверени, че С-500 внезапно ща ускори мощта на съветската въздушно-космическа защита.
Най-новата ЗРС ще разреши да се вземат решение задания както на противоракетната защита, по този начин и на противосамолетната, т.е. в границите на една система да се сплотява решението на две задания.
С-500 “Триумф-М ” с изключение на всичко друго може да унищожава хиперзвукови крилати ракети, чиято крайцерска скорост доближава до 5 500 км/ч и повече, оповестяват съветски медии.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР