Хувър е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а

...
Хувър е сред най-големите инженерни постижения на XX в., а
Коментари Харесай

Американският язовир "Хувър" може да се превърне в най-голямата "батерия" в света

" Хувър " е измежду най-големите инженерни достижения на XX в., а ново предложение за превръщането в контейнер за възобновима сила може да го трансформира в най-важното инженерно достижение на този век

Още по тематиката
Коста Рика устоя 300 дни единствено на възобновима електрическа енергия

Страната реализира това с потреблението на композиция от водна, геотермална, вятърна и слънчева сила
8 авг 2018
Глобалните вложения във ВЕИ и енергетиката понижават

МАЕ чака спадът на вложенията в чиста сила да продължи и през 2018 година поради понижените дотации и все по-ниските цени
18 юли 2018 " Трябва да гледаме на тази опция като единствена за века. Засега концепцията наподобява допустима, устойчива и чиста. "
Ерик Гарсети, кмет на Лос АнджелисЯзовирът и водноелектрическата централа на американската река Колорадо - " Хувър ", се смята за инженерно знамение на XX в., само че в този момент се трансформира във фокус на екологичните старания на щата Калифорния за зелена сила.

Първоначално още при построяването на стената през 30-те години на границата на щатовете Невада и Аризона " Хувър " е бил под управлението на Департамента за сила на Лос Анджелис. Именно той демонстрира интерес да трансформира оборудванията в голям контейнер за непотребна електрическа енергия до 2028 година, написа New York Times.

Калифорния е най-големият производител на зелена сила, само че главният проблем, с който се сблъсква, е съхранението на остатъка - слънцето да вземем за пример грее най-силно в следобедните часове, когато потреблението е най-слабо. Затова от департамента имат концепция да преустроят язовира, като построят помпена станция на стойност 3 милиарда $. Захранвана от възобновими източници, тя ще е ситуирана в долната част на реката и при остатък на сила от фотоволтаиците водата ще се изпомпва нагоре по течението. По този метод целият хидротехнически комплекс ще замязя на голяма батерия, защото акумулираната вода след това ще се изпуска през веца и още веднъж ще основава ток. В България на същия принцип, само че в доста по-малък мащаб работи ПАВЕЦ " Чаира ". Разликата е, че той се пуска, когато има остатък на сила в мрежата, и задачата му е да я балансира, а не толкоз да съхранява сила.

Решение за промишлеността

Основен проблем на фирмите, които се занимават с различна електрическа енергия, е намирането на на ниска цена и ефикасно решение за нейното предпазване. Възобновяемата сила е непостоянна – от време на време слънцето не грее или не духа вятър. В такива моменти и при високо търсене на сила фирмите са принудени да употребяват въглища, с цел да добиват силата. Калифорния пък постоянно създава повече различна сила от нужното и е принудена да заплаща на прилежащи щати, с цел да я употребяват. В противоположен случай управляващите рискуват да пренатоварят мрежата. Ако планът се реализира, може да развие промишлеността на възобновимата сила. Милиардерите Уорън Бъфет и Филип Аншуц да вземем за пример изявяват интерес да влагат във вятърни ферми, а работещ контейнер може да трансформира желанията им в действителност.

В момента компанията на Илън Мъск Tesla работи по сходен план. Тя създава литиево-йонни акумулатори, които се употребяват на няколко места в страната, само че огромният мащаб на батериите излиза прекомерно скъпо – двойно повече от цената, която едно домакинство заплаща за киловатчас. Друг проблем съгласно професора по химия в университета Southern California Шри Нарайан е, че литиево-йонните акумулатори се изхабяват прекомерно бързо. " Ако устоят 5-10 години, ще е доста, изключително в случай че желаеме да ги използваме на цялостен потенциал. Трябва да устоят 10 пъти повече ", изяснява Нарайан.

Друг работещ вид контейнер е оборудването на ВЕЦ-а на езерото Пирамида (Pyramid Lake), където се съхранява сила посредством електрическа система, която изпомпва вода назад към езерото. Но концепцията за " Хувър " е малко по-различна – изпомпващата система ще се разположи надолу по течението, а тръбата ще е частично или напълно под вода.

Кели Сандърс, академични учител по гражданско и екологично инженерство, е безапелационен, че мащабите на " Хувър " са подобаващи за реализирането на подобен план: " Огромна централа е. Не разполагаме с други акумулатори от сходен мащаб ".

Дългосрочен план

Реализацията на концепцията обаче няма да е елементарно начинание, тъй като план от сходен мащаб би трябвало да се съгласува сред другите страни - управляващи, еколози, само че и с хората, които употребяват реката за питейна вода и за развиване на туризъм. " Идея като тази ще премине през доста стадии с изключение на инженерните особености ", споделя Питър Глайк от тинк-танка Pacific Institute, като прибавя, че същинският проблем ще е " екологичното, политическо и икономическо утвърждение ".

От Департамента за вода и сила в Калифорния упорстват, че концепцията ще усъвършенства работата на язовира " Хувър ", който сега работи на едвам 20% от потенциала си. Те към този момент са създали в началото изследване на региона къде сходна структура ще докара до най-малки вреди за локалното население и околната среда.

" Наясно сме с концепцията, само че на този стадий районното ни ръководство не е задоволително осведомено с концепцията, с цел да знаем какво е мнението ни за цялостния план ", изяснява Дъг Хендрикс, представител на бюрото в департамента, което дава отговор за ръководството на водите. След приемане на утвърждение от бюрото планът ще се предложи на ръководството на националните паркове, които ще оценят вероятните последствия за района.

Съществуват редица съображения, за които еколози и локални оповестяват. От една страна, би трябвало да се планува отражението на плана върху популацията овце, които обитават региона надолу по течението. Няколко локални общности добиват питейната си вода от реката, а допустимо замърсяване ще ограничи ресурсите им. Въпроси се повдигат и за бъдещето на туризма, защото в района годишно идват към 2 млн. гости и фенове на реките. Едно от терзанията е дали при изпомпване на водата нагоре по течението някои от по-малките притоци няма да пресъхнат. Има места, които и сега са съвсем пресъхнали, и сходна структура заплашва екосистемата. Туристическият отрасъл също е угрижен дали ще се източва вода от езерото Мохаве (Mohave), което е желана дестинация за водни атракции и лов на риба.

Проблемен район

От години еколози се пробват да прекратят практиката на Лос Анджелис да разчита на ТЕЦ-ове за електрическа енергия. Една от задачите на кмета на града е точно преориентиране към различни източници. " Предизвикателството е по какъв начин да сме на 100% зелени ", споделя Гарсети. " Съхранението оказва помощ. Няма по-голяма батерия от " Хувър ".

Едновременно обаче съществува известно напрежение сред Невада, Аризона и Калифорния, откакто значима за Невада въглищна електроцентрала е наложително затворена през 2006 година Губят се към 500 работни места, локалните стопански системи затъват, а обещанието, че Невада ще получава дребна част от водата, употребена от прилежащите два щата, продължава да е проблематично. Затова и все още управляващите в района не са сигурни до каква степен могат да работят дружно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР