Hungary can-kicking, коментира хапливо на 19 септември базираното в Брюксел

...
Hungary can-kicking, коментира хапливо на 19 септември базираното в Брюксел
Коментари Харесай

Унгария си подритна канчето в ЕС

Hungary can-kicking, разяснява хапливо на 19 септември основаното в Брюксел американско електронно издание, което бе недоволно от неуверените дейности на Еврокомисията против дебелоглавата Унгария. Изразът значи подритване на консервна кутия, който на български подхожда на " бавене на топката ". Повече ми хареса обаче дословният превод, а не идиомът, тъй като Унгария в действителност даде съображение да се счита, че може сама да си подритне европейското канче (can значи с изключение на консервна кутия, също и канче).

Необичайно за една европейска институция, която съблюдава прецизно разпоредбите в Европейски Съюз за почивните дни, Еврокомисията в неделя (18 септември) предложение до Съвета на Европейски Съюз (правителствата) да отреже 65%, или 7,5 милиарда евро, от финансирането на Унгария по три стратегии от Кохезионния фонд. За първи път Брюксел пристъпи към приложение на новия санкционен механизъм, който обвързва европейското финансиране със спазването на върховенството на правото. А Унгария стана лаборатория за инспекция на неговата резултатност.

Това е най-тежката глоба,

измислена до момента за вразумяване на страни, които залитат към диктат на клептокрацията. Тя бе в края на 2020 година като правилник, който компенсира дефицита на сили у беззъбия  (ДЕС), прочут също като Лисабонския контракт. Спирането на парите може да стане по-бързо от лишаването от право на глас (както е планувано в договора), тъй като се нуждае единствено от квалифицирано болшинство, а не от консенсус на страните. Освен това удря по най-болезнената част от тялото на властта - джоба.

За разлика от Европарламента (избиран директно от гражданите), който е корав последовател на новия надзорен механизъм, Еврокомисията работи колебливо, тъй като не желае да се сблъска с държавните управления, т.е. с родителите си, които я излъчват и от които е длъжна да се еманципира. Тя дриблираше с консервната кутия повече от година откакто регламентът влезе в действие на 1 януари 2021 година, тъй като се оправдаваше, че обжалването му пред Европейския съд от Унгария и Полша не ѝ разрешава да огласи насоки за неговото приложение. Съдът обаче дефинира, че той не опонира на правото на Европейски Съюз, и едвам на 2 март 2022 година Брюксел извърши задължението си. След като издаде насоките, изпрати на Унгария в края на април , че видяните по-рано тежки нарушавания на правото на Европейски Съюз съгласно чл. 7 не са последвани от поправителни ограничения на Будапеща.

Става дума на първо място за диктата на автокрацията

над правосъдната система, за корупцията на високо ниво и злоупотребата с европейски фондове. Тези проблеми са хронични, защото  премиерът Виктор Орбан е на власт непрестанно от 12 години и от самото начало не е направил забележими старания за тяхното премахване макар многочислените европейски рецензии.

На същите рецензии е подложена и Полша, само че Унгария първа попадна на прицел от новото оръжие в Брюксел, тъй като в последно време си добави още една огромна черна точка. Докато Варшава демонстрира твърда проевропейска политика против съветската експанзия в Украйна и даже стана основател на доста от глобите, Будапеща си избра ролята на бранител на Русия и на олигарсите на Путин. Но вместо да помогне на Кремъл, Унгария започна да изпада в изолираност дружно с него.

Протакането на предстоящата реакция от Брюксел повдигна въпроса за дееспособността на самата Еврокомисия. Тя се разбърза ненадейно, откакто на 15 септември Европарламентът гласоподава, която дефинира Унгария като непълноценна народна власт. Три дни по-късно бе задействана на комисаря по бюджета Йоханес Хан за финансова глоба на Унгария, която отлежаваше в брюкселските чекмеджета от 20 юли и бе от обществен достъп. Неговото предложение за орязване на 70% от кохезионната сума бе смекчено на 65%. Освен това не бяха наранени парите по Плана за възобновяване и резистентност, които възлизат на 7,2 милиарда евро. Вярно е, че те са краткотрайно замразени, само че Брюксел си резервира правото да отнеме с едната ръка наказателната сума и да я върне в съвсем същия размер с другата си ръка. На всичко отгоре бе дадена нова пролонгация на Унгария до 19 ноември да се поправи. Месец по-късно ще би трябвало Съветът на Европейски Съюз (държавите членки) да се произнесе.

България към този момент гледа отстрани и се снишава

Но през декември ще би трябвало да се покаже на ярко и да съобщи поддържа ли върховенството на закона и орязването на парите за Унгария, или се подрежда до Виктор Орбан. Служебното държавно управление би трябвало да си отиде до тогава и тази " привилегия " да се падне на напълно прясно формираното постоянно държавно управление, в случай че се появи такова след изборите на 2 октомври. Въпросът е доста внимателен, тъй като става дума освен за една страна, а за приложение на фундаментален принцип в европейската народна власт. Когато се съберат да вземат решение за Унгария, пратениците на държавните управления ще се огледат и ще се запитат единствено тя ли заслужава наказания. 

Преди Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси на 20 септември германската държавна министърка по европейските въпроси Ана Люрман сподели:  " Смятам, че това е доста явен сигнал към другите страни членки, че утежняването на върховенството на закона ще бъде глобено и ще има фрапантни последствия, в случай че не можем да бъдем сигурни, че средствата на Европейски Съюз се изразходват по метода, по който се чака да бъдат изразходвани. "  

Сигнал към кои страни?

В последната на " Трансперънси интернешънъл " за най-корумпираните страни в Европейски Съюз България е  " водач ", следвана от Унгария и Румъния. Цитираното към този момент издание " Политико " я  даже поименно като евентуален претендент за наказателна процедура: " Други евентуални извършители на върховенството на закона като Полша и България ще наблюдават какъв брой изрично Европейски Съюз ще накара Унгария да се реформира. "

Полша към този момент даде да се разбере, че ще гласоподава срещу санкционирането на Унгария, тъй като е в една наказателна група с нея по член 7 от Договор за Европейския съюз и може да извърви нейния път. България също е под наблюдаване в надзорен механизъм - освен това не от един, а два - където е в тандем с Румъния. Букурещ обаче наподобява съумява да се измъкне, тъй като демонстрира ефикасни резултати (присъди) в битката си с корупцията, до момента в който българската прокуратура бди все по този начин зорко да не падне косъм от главата на някоя високопоставена личност. 

Тъй като никоя страна няма да има право на несъгласие, изцяло допустимо е да се събере квалифицирано болшинство, което освен да накаже Унгария, само че и да изолира няколко други цели за бъдещи наказателни процедури. Ако България се подреди измежду тях, " заслугата " ще е на първо място на крепителите на основния прокурор, който продължава да е недостижим както за българското, по този начин и за европейското право. Той може да е невредим, само че страната не е.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР