Хуманитарните коридори за евакуация на украинското население, 6 на брой,

...
Хуманитарните коридори за евакуация на украинското население, 6 на брой,
Коментари Харесай

Хуманитарните коридори не сработиха, рейсовете за евакуация останаха празни

Хуманитарните коридори за евакуация на украинското население, 6 на брой, не сработиха, заяви съветската страна.

В 10.00 сутринта локално време бяха оповестени маршрутите за евакуиране на мирните поданици - кулоар от Киев в Гомел, два от Мариупол в Запорожие и Ростов на Дон, един от Харков към Белгород, два от Суми към Белгород и Полтава. Информацията бе предоставена на украинската страна и на структурите на Организация на обединените нации, ОССЕ, както и на Международния червен кръст.

А до 13.00 по обед никой от хората не се изтегля.

По-рано управляващите в Киев оповестиха, че тези 6 коридора за тях са неприемливи, защото множеството извеждат украинците към съветска и беларуска територия, което те не одобряват за морално. Първоначално, рано сутринта украинската страна одобри предлагането за нов опит за филантропични коридори.

" Украйна не извърши нито едно от изискванията по основаването на филантропичните коридори ", съобщи началникът на Националния център на ръководството на защитата на РФ генерал-полковник Михаил Мизинцев.

" Ние деликатно следим, контролирайки обстановката, включително с безпилотни летателни апарати. Нито едно мероприятие по подготовка на филантропичните колони не бе изпълнено. Никой не мина по филантропичните коридори ", съобщи генералът.

" По никакъв различен метод не може да се назова това, с изключение на цинизъм в отношението към личните си жители ", заключи той, представен от ТАСС. По думите му националистите са попречили мирното население да се изтегля.

За три часа до 13.00 по обед са били регистрирани 172 обстрела от страна на украинските елементи и националистите, твърди съветското военно командване, което бе оповестило прекъсване на огъня, до момента в който трае извеждането на хората, което по този начин и не се състоя.

Видео в обществената мрежа демонстрира строена колона рейсове, които чакат празни на шосето край Белгород, където е едното направление за евакуация на мирното население. Според съветската страна популацията не е било известено от украинските управляващи за маршрутите за евакуация.

Преди началото на третия кръг от договарянията ръководителят на съветската делегация в Беларус Медински съобщи, че още веднъж ще сложи въпроса за отварянето на филантропичните коридори.

" Това, без подозрение, е военно закононарушение ", съобщи Медински във връзка потреблението на жителите от националистите като жив щит в града, заради което не ги пускат да го изоставен.

Видео от Мариупол в обществената мрежа осведоми, че хората нямат вода, нямат хранителни артикули, нямат ток, не могат и да се изтеглят.

Ръководителят на интервенцията от страна на Международния комитет на Червения кръст Доминик Стилхарт удостовери, че по единия маршрут, по който е било проведено извеждането на цивилните жители от Мариупол, пътят се е оказал миниран.

" Нашите хора няма да тръгнат от Киев към Беларус, тъй като след това може да ги откарат със самолети в Русия ", съобщи сутринта министърката по въпросите на реинтеграцията на окупираните територии Ирина Верешчук. За Украйна това предложение е неуместно и недопустимо, сподели тя.

" Русия към този момент два пъти осуетява тяхното отваряне /б.р. - на филантропичните коридори/, обстрелвайки маршрута ", упрекна вицепремиерката.

" А в този момент руснаците приказват, че са подготвени да отворят коридори, само че в посока на Руската федерация. Искат нашите жители да отидат на съветска територия. Абсурдно, цинично, недопустимо ", възмути се Ирина Верешчук, представена от украинската държавна осведомителна организация УНИАН.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР