Хуманитарната организация „Спасете децата” съобщава, че ислямисти обезглавяват деца в

...
Хуманитарната организация „Спасете децата” съобщава, че ислямисти обезглавяват деца в
Коментари Харесай

Свързани с ИДИЛ джихадисти избиват деца в Мозамбик

Хуманитарната организация „ Спасете децата” оповестява, че ислямисти обезглавяват деца в северната провинция на Мозамбик Кабо Делгадо, написа Би Би Си.

Бойците са свързани с групировката „ Ислямска държава”.

От началото на протестите в страната през 2017 година повече от 2500 души са убити, а 700 000 са напуснали домовете си.

В нов филантропичната организация споделя, че нейни служащи са разговаряли с разселени фамилии, които оповестяват за ужасяващи подиуми в богатата на газ провинция.

Майка, чиято идентичност не се оповестява от съображения за сигурност, разказала пред благотворителната организация, че най-голямото ѝ дете е било обезглавено покрай мястото, където тя се криела с останалите си деца.

„ В онази нощ селото ни беше нападнато и къщите ни бяха опожарени. Когато всичко стартира бях вкъщи с четирите си деца. Опитахме се да избягаме в гората, само че те взеха най-големия ми наследник и го обезглавиха. Не можехме да създадем нищо, тъй като щяха да убият и нас”, споделя дамата.

Друга споделя по какъв начин синът ѝ е погубен от бунтовниците, до момента в който тя и другите ѝ три деца са били принудени да избягат.

„ След като 11-годишният ми наследник беше погубен, разбрахме, че към този момент не е безвредно да оставаме в моето село. Избягахме в къщата на татко ми в друго село, само че няколко дни по-късно офанзивите започнаха и там”, прибавя тя.
Снимка: Ройтерс
Директорът на „ Спасете децата” в Мозамбик Ченс Бригс сподели, че известията за жестоките убийства на деца са „ отвратили дълбоко” работещите в филантропичната организация.

„ Плачехме, до момента в който слушахме историите на майките в бежанските лагери”, добавя Бригс.

Кои са бойците, свързани с „ Ислямска държава”?

Бунтовниците са познати на локално равнище като „ Ал-Шабаб”, макар че не е известно да имат връзки със сомалийската джихадистка формация със същото име.

Те обществено са се заклели във честност на „ Ислямска държава”.

Някои анализатори считат, че корените на протестите се крият в социално-икономически недоволства на локалните поданици, които „ не са се възползвали задоволително от добива на рубини и газовата промишленост на провинцията ".

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи бунтовниците за терористична организация. Групировката рядко е давала някакви индикации за претекстовете, водачеството или настояванията си.

Във видеоклип от предходната година един от водачите на бойците споделя следното: „ Ние окупираме градовете, с цел да покажем, че днешното държавно управление е незаслужено. То унижава бедните и дава облага на властимащите”.

Директорът на " Спасете децата " декларира, че е мъчно да се дефинира тъкмо какво стои зад насилието.

„ Мозамбик е осмата най-бедна страна в света. Кабо Делгадо е най-бедната провинция в страната и все пак там има големи минерални запаси и някои считат, че те не се споделят по равно. Изглежда, че това е мотор на конфликта”, споделя Бригс.

Според него бунтовниците се пробват да прогонят хората от региона или да ги причислят към редиците си, а в случай че откажат, биват убити, от време на време обезглавявани.

Нужда от интернационална помощ

Правозащитни организации споделят, че силите за сигурност също са направили нарушавания на правата на индивида по време на интервенции против ислямистите, като случайни арести, изтезания и убийства.

Правителството на Мозамбик прикани за интернационална помощ за потушаване на протеста.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР