Художвикът Димитър Келбечев сложи кавички на освободителка“ в надписа на

...
Художвикът Димитър Келбечев сложи кавички на освободителка“ в надписа на
Коментари Харесай

Художникът Келбечев сложи „…“ на Альоша на 9 септември

Художвикът Димитър Келбечев постави кавички на „ освободителка “ в надписа на паметника Альоша в артакция при отквирането на 29-то издание на  Седмица на актуалното изкуство.

Това стана точно на 9 септември, а мотото на изданието е „ След войната “.

С пърформанса „ Пропаганда “ известната съветска образна артистка Олга Володина, която в последно време живее в България, даде нов ракурс към Седмицата, която излезе за малко и на Малката основна на Пловдив.

Наталия Залозная от Беларус, принудена да напусне родината си поради режима там (живее в Белгия), показва „ Картина в розово “ – иронична имитация на известна фотография на бойци, които си честитят успеха в края на Втората международна война (по Питър Бърнстейн).

Хлябът на истината „ паляниця “, изработен от украински речни камъни, сервира украинската артистка Жана Кадирова, която показа тази инсталаци и на Венецианското биенале.

Другото украинско присъединяване е на Алла Георгиева (живее в България) с апаратура от текстилни пана, съшити от камуфлажни тъкани.

Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев) предизвикат с инсталацията си от висящи модули, наречена „ REM “ – „ бързият “ сън на човешкия мозък – алюзия за съня на разсъдъка и раждащите се чудовища.

В своето видео Севдалина Кочевска е трансформирала оръдейните цеви в детска люлка, Надя Генова е „ фотографирала “ синьо небе с понесени от неизвестен ураган боклуци.

Какви следите оставя желязната „ разходка “ на верижна техника върху най-твърдия метал – стоманата показва Иван Иванов.

Наташа Кюпова е нарисувала огнена карта на света и е маркирала в златно дребни петна на страните, които в никакъв случай не са воювали.

Емил Миразчиев (участник и куратор на изложбата) е инсталирал две дузини светофари, светещи в синьо и жълто като знак на вярата на артистите тази война и войните въобще да спрат.

Седмицата на актуалното изкуство – След войната продължава до 5 октомври и е с вход свободен.

Проектът се реализира с поддръжката на: Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „ Култура “ стратегия „ Мобилност “.

Седмицата продължава до 5 октомври и е на практика месец на модерното изкуство, иди и виж, струва си!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР