Художниците умеят да чувстват онова, което вълнува техните съвременници и

...
Художниците умеят да чувстват онова, което вълнува техните съвременници и
Коментари Харесай

Неуловимият ЧЕХОВ ~ Портретите на писателя

Художниците умеят да усещат това, което вълнува техните съвременници и показват върху платната си освен художествения облик, само че и съсредоточения облик на своето време. Такива са и дребното на брой портрети на Чехов, останали в историята.

Антон Павлович другарувал с доста съветски живописци. Бил човек непретенциозен, избягвал публицистите и не желаел да притегля вниманието върху своята личност. Затова и неговите портрети се броят на пръстите на едната ръка (за разлика от тези на Горки, които наброяват повече от 200). Всяка картина е прочувствена и приказва за своя воин посредством възприятията, които принадлежат на душевния мир. Във всеки Чехов портрет личат неповторимите черти и ярката характерност на писателя, видени през погледа на всеки художник.

Друга причина, поради която Чехов бил рисуван рядко, е че доста художници отбелязвали сложността за работа с него – той като че ли от самото начало се променял. „ Неуловимият Чехов ” – по този начин го нарекъл Валентин Серов. Първи илюстратор на огромния публицист станал неговият роден брат Николай. Той бил професионален живописец. Николай посветил на Антон Павлович няколко свои работи, най-известната измежду които е портретът от 1884 година Топлите, светли краски, в които е изпълнена творбата, били присъщи за креативния фасон на живописеца. Днес този превъзходен портрет е вкъщи си – в Дома-музей на А.П. Чехов в Москва.

 Портрет на А.П. Чехов, дело на брат му Николай

 Портрет на А.П. Чехов, работа на Исак Левитан

 Единственият приживе приключен портрет на Чехов, 1898, сътворен от Осип Эммануиловича Браз

 Чехов, портрет от малко познатия художник Петр Александрович Нилуса

 Портрет на А.П. Чехов, дело на Валентин Александрович Серов


В 1903-та е основан графичният портрет на Чехов, дело на забравения през днешния ден художник Николай Захарович Панов

 Портрет на А.П. Чехов от Николай Павлович Улянов

Изображения: ok.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР