Художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международния пленер

...
Художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международния пленер
Коментари Харесай

Български художници на пленер в Беларус

Художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международния пленер по керамика " Арт-Жижал 2019 " в гр. Бобруйск в Република Беларус по покана от уредниците - Бобруйския градски изпълнителен комитет и Могильовския регионален изпълнителен комитет. Тази самодейност се реализира след извоюван конкурс по план " Участие на български художници в 16-ия Международен пленер по керамика " Арт-Жижал 2019 ", който се осъществя с финансовата поддръжка на стратегия " Мобилност " на Националния фонд " Култура ", научи ДУМА от Маргарита Иванова.

За шестнадесет години престижът на интернационалния пленер " Арт-Жижал " доста нараства измежду професионалните среди и събитието получава необятна известност. Неговата география се уголемява отвън границите на Европа и в тазгодишното издание се включват страни от Азия, Латинска Америка и Близкия изток, а присъединяване във форума е доста влиятелно. Той способства за обмяната на опит в региона на керамиката, за надграждане и продан на положителни практики, усилва квалификацията и уменията на художниците.

Истинско предизвикателство за професионалните керамици е да работят в разнообразни техники и да употребяват " живия огън " за изпълване на своите творби. Именно там, в почивната станция " Вербки ", са издигнати три пещи за техниките " раку ", " опушена керамика " и " солна керамика " при високи температури, достигащи до 1250 градуса по Целзий.

Имайки поради девиза на пленера " От традицията към съвременността посредством опита на майсторството ", Маргарита Иванова и Спас Киричев свързват българските обичаи със съвремието. Творческата им идея е със основаването на модерни декоративни пластики като авторска керамика в Бобруйск да се разпространява българската просвета в Република Беларус. С умелото заплитане на глаголицата и кирилицата в пластиките си, те подсказват, че точно от България Беларус е получила писмеността, на която там се написа и до през днешния ден.

Маргарита Иванова основава керамичната пластика " Манастир - феодален център на писмеността ", която остава в Бобруйския живописен музей, и творбата " Утринен портрет ", предопределена за Могильовския регионален спектакъл за драма и комедия в Бобруйск. За творенията си авторката употребява техниките " раку " и " солна керамика ".

Творбата на Спас Киричев " Пламъкът на писмеността " е избрана от комисията за експониране в Градската библиотека " А. С. Пушкин " в Бобруйск. Авторът основава две керамични пластики - " Дива мощ " и " Маг ", които стават благосъстоятелност на Бобруйския живописен музей. Скулпторът ползва техниките " опушена керамика " и " солна керамика ".

В продължение на три седмици 21 художници от 8 страни работиха на живописния бряг на река Березина. Резултатът от техния труд - към 100 творби, е експониран в изложбата " Изкуството на живия огън " в Бобруйския живописен музей. На тържественото й разкриване кметът на града Александър Студнев благодари на участниците и на уредниците, с чиито старания креативният конгрес живее и става все по-мащабен. По-късно той връчи на всички керамици документи за присъединяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР