Художници, певци и актьори започнаха мащабна кампания по събирането на

...
Художници, певци и актьори започнаха мащабна кампания по събирането на
Коментари Харесай

Художници започнаха кампания за изграждане на паметник на Невена Коканова

Художници, артисти и артисти започнаха огромна акция по събирането на средства за създаване на монумент на огромната българска актриса Невена Коканова в родния й град - Дупница. Акцията стартира с първата по рода си галерия от портрети на Коканова в изложба „ Лампион “, заяви БНР.

Изложбата е първата демонстрация от поредност начинания за набиране на средства за монумент на актрисата. През есента се чака в самодейността да се включат музиканти, а през пролетта и артисти.

14 художници предоставиха в изложба „ Лампион “ свои платна - масло, изсъхнал пастел, графика, въглен, цифрова рисунка, описа Николай Табаков, художник и уредник на изложбата.

„ Специално са рисувани с концепцията за Невена Коканова. Някои хора даже ми споделиха не са спали по два-три дни, проучвали са, гледали са още веднъж нейни филми, чели са нейната биография, вдъхновявали са се от името на Невена Коканова. Всъщност, това е концепцията – да продължаваме да приказваме за Невена Коканова, да си спомняме за нея. Една от задачите е да си спомним ние, дупничани, като нейни съграждани, да си спомним с положително за Невена Коканова, 20 години към този момент след нейната гибел “, изясни той.

Николай Табаков приема годишнината като добър мотив да се запознае младото потомство с нейното творчество. „ Надявам се след две-три години, когато паметникът към този момент е подготвен, да бъде притегателно място за гостите на града “, добави художникът.

Художникът Драган Милев - Дари също е въодушевен от концепцията да се увековечи обликът на актрисата.

„ Не ги рисувам, умрелите, от фотоси в интернет, а стопирам кадър на някакъв филм, който ми харесва, който задоволително добре комуникира с мен, с цел да имам живата връзка “, показа той. „ Иначе става едно кухо копие, няма смисъл. Чистата аналогия не ме занимава чак толкоз, колкото прочувствената връзка сега – сред моя и съответния свят, на обекта “, добави той.

Драган Милев подарява за идеята портрет на Невена Коканова от присъединяване й във кино лентата „ Тютюн “ – рисунка с въглен върху дърво. „ Хубаво е да има знаци, да има памет - облиците, които въодушевяват, които водят, които са ни учили, които са ни предизвикали “, счита Дари, който обича да рисува да вземем за пример джаз и блус иконите в музиката.

Вече има съдружие, което да ръководи даренията, има открита дарителска сметка, само че има предел на даренията – 500 лв. за човек, прецизира Николай Табаков.

„ Засега е още едно мечтание за нас, една фантазия, която сме си мислили в Дупница да създадем. Сега към този момент започнахме малко по малко да вървим към реализирането на тази фантазия “, уточни уредникът.

Мечтаят и за друго – когато пристигна време да се разгласи състезанието за паметника, да поканят най-хубавите български скулптори, с вярата да се включат и задгранични.

По предварителни оценки построяването на паметника ще коства 30 хиляди лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР