Художникът Венцислав Пирянков, който превърна стените на селските къщи в

Художникът Венцислав Пирянков, който превърна стените на селските къщи в ...

След Старо Железаре Пирянков изрисува и Тел Авив.Художникът Венцислав Пирянков, който превърна стените на селските къщи в Старо Железаре в арт галерия, измайстори уникални стенописи в израелския град Тел Авив.

Уличните рисунки се намират в Яфа, най-стария квартал на града, и отново препращат към местното общество в рамките на текущите събития. Яфа е специфично място – от една страна през годините кварталът е бил обект на жестоки исторически спорове, от друга е символ на толерантността и уникално смесване на културите. 

Картината е продължение на последната творба на Пирянков – „Боен клуб“ в университета в полския град Познан, която беше създадена от новия артистичен колектив на художника – MZS – Млади, Талантливи, Сексапилни (Młodzi Zdolni Seksowni). В Тел Авив художникът е пресъздал култова фигура за жителите на Израел -  първият министър-председател Давид Бен-Гурион, който е застанал на главата си и държи земята с крака.

Изборът на позата не е случаен – той идва от известната снимка на политика, на която той прави челна стойка на плажа. За гражданите на Израел, Бен-Гурион е символична фигура, особено при текущата несигурна политическа ситуация. Основното послание на проекта е „Подгответе се светът ви да се обърне с главата надолу“.

На съседната стена е изрисуван и най-известния портрет на Бен-Гурион, а до него е цитат от известна песен на Майкъл Джексън, който гласи „Излекувайте света и го направете по-добро място“.

Източник: marica.bg