Художникът Петър Георгиев Рей, който от дълги години живее и

...
Художникът Петър Георгиев Рей, който от дълги години живее и
Коментари Харесай

Художникът Петър Георгиев Рей обединява противоположностите в най-новата си изложба

Художникът Петър Георгиев Рей, който от дълги години живее и твори в Монреал, открива независима галерия „ Обединяване на противоположностите “ в столичната изложба „ Мисията “ към Държавния културен институт на Външно министерство. Творецът кани на вернисаж в галерията на 13 септември от 18 часа на ул. " Алфред Нобел " № 2. Новите картини на Рей са от серията ”Абстрактен Барок ”. Експозицията ще продължи до 29 септември. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Американският изкуствовед доктор Кенуърт Мофет афишира Петър Георгиев Рей за един от най-оригиналните модерни художници.

За своето творчество самият Петър Георгиев Рей споделя: „ Както в изкуството, по този начин и в живота, думата сливане е еднообразно значима. В моята към този момент двадесетгодишна кариера като художник с повече от двадесет независими и групови изложения, аз съумях посредством доста труд да открия автентичен жанр на изобразяване, който американският изкуствовед доктор Кенуърт Мофет дефинира като „ Обединяване на американския нереален експресионизъм и европейския сюрреализъм ”.



Според Мофет картините на живеещия в Канада български създател са ослепителни и хипнотизиращи.  " Те сплотяват крайните противоположности сред точност и независимост, абстракция и натурализъм, перверзна страст и изумителен магизъм ", разяснява американският критик на изкуството.

Изкуствоведът проф. Аксиния Джурова пък дефинира творчеството на Рей като екшън живопис.



Петър Георгиев Рей е приключил актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство - ВИТИЗ, през днешния ден Национална академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ) „ Кръстьо Сарафов “. Играе две години във Врачанския спектакъл. През 1989 година получава втора премия на Националния обзор за драма и спектакъл, за ролята на Лило, в пиесата „ Суматоха “ на Радичков под режисурата на Бина Харалампиева. През 1991 година емигрира в Канада и живее в Монреал.



Автор е на стихосбирката „ Гвоздеи кръстни ”, на пиесата „ Светлината, която мами ” и на романите „ Мислителят или уединено с един живял ”, „ Пътят ” и „ Планината ”. През 2000 година стартира да рисува, от този момент е взел участие допълнително от 50 независими и групови изложения в Канада, Съединени американски щати, Франция и България. Тази година Петър Георгиев Рей показа свои изложения в София, Пловдив и Бургас.



„ Тъмните фонове и акцентите, които се получават от отразената светлина, придават на картините ми тайнственост и енигматичност. Чрез нереални детайли желаех да реализира религиозното влияние, което господства в класическия барок.

Аз имам вяра, че Вселената и животът са сътворени и се управляват от някаква галактическа сила. Много хора я назовават Бог. В класическите картини той е изобразен в човешки облик. В моите произведения аз желая да го изобразя като сила. Динамична, загадъчна, енигматична сила.

Аз не се стремя да предизвикам интереса на феновете посредством образен роман, а посредством енергийно лъчение, което е предопределено да влияе най-вече на сетивата и страстта ", разкрива Петър Георгиев Рей.



Петър Георгиев Рей пред своята картина “Есенна Соната ” в Музей-галерия “Анел ”

Изкушените от мистериозните и загадъчни картини на художника ще може още веднъж да се допрян до тях и да преоткрият тематиките, които вълнуват създателя, по време на изложбата " Обединяване на противоположностите “ в изложба " Мисията ". Тези пък, които за пръв път ще се срещнат с живописта на Рей, сигурно ще бъдат изумени от особената светлина и от позитивната сила, която излъчват картините му.

 

                                     
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР