Художникът Пабло Пикасо почина преди 50 години. Неговата четка е

...
Художникът Пабло Пикасо почина преди 50 години. Неговата четка е
Коментари Харесай

Когато Пикасо рисува по Богинята

Художникът Пабло Пикасо умря преди 50 години. Неговата четка е безпогрешна даже върху кола. През 1958 година той рисува по извънредно модерния тогава Citroen DS - прочут също като " La Deesse " - " Богинята ".

Историята зад тази фотография на боядисания от него DS датира от 50-те години на предишния век. Млад мексикански публицист на име Мехидо живее тогава във Франция и през зимата на 1958 година се опитваше да си обезпечи еднократно извънредно изявление с Пабло Пикасо. Прогонен от диктатурата на Франко, по това време той живее на Лазурния бряг. Знаейки, че Пикасо не е податлив да дава изявленията, младият и смел Мехидо измисля ловкост: той се показва на вратата на „ La Californie “, известната вила на художника в Антиб, от името на „ Centro Republicano Espanol de Mexico “, организация помогнала на хората да избягат и да бъдат признати безчет испански изгнаници в страната.

Пикасо е приет покровител на Испанската република и по тази причина се съгласява да даде изявлението. За пътуването си до Лазурния бряг Мехидо употребява взет чартърен ситроен. Пикасо бил сюрпризиран от ентусиазма на своя млад клиент, който твърдял, че е бил изпратен във Франция, с цел да интервюира от испанци, живеещи в заточение в Мексико. По време на изявлението Пикасо изчезва за няколко часа, преди да се върне, с цел да продължи да приказва за политика и изкуство.

„ Никога не съм спирал да бленувам или да рисувам “ - споделя тогава художникът на журналиста и го кани да го последва. Мехидо не може да повярва на очите си, когато вижда " Las guirnaldas de la paz " ( " Гирляндите на мира " ), изрисувани в профил на DS 19. Творбата изобразява семейство, цветя и дърво.Пред очите на изумения публицист Пикасо подписва творбата си върху един от калниците.

Сцената е снимана от един от присъстващите и до през днешния ден Мехидо пази голям брой фотоси на DS, Пикасо и групата другари, които са били част от необикновеното артистично и към този момент историческо събитие. След завръщането си в Париж Мехидо купува този DS за 1000 $ и незабавно го препродава на парижка художествена изложба за 6000 $. Оттогава следите на колата се губят и журналистът подозира, че и през днешния ден тя би трябвало да е в ръцете на частен колекционер.

Изображенията от този DS са изпратени на Хосеп Палау и Фабр, другар на художника и шеф на фондация Пикасо в Барселона, който удостоверява достоверността на фотосите и картината. Дори Рафаел Инглада, биографът на Пикасо, изясни, че фотографията на колата в действителност е направена в палмовата горичка до вилата " La Californie ".
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР