Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена

...
Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена
Коментари Харесай

Почина Христо Явашев - Кристо

Художникът Христо Владимиров Явашев, прочут като Кристо, умря от естествена гибел през днешния ден, 31 май 2020 година в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе обявено на формалната му Фейсбук страница от околните му.
" Кристо изживя живота си по най-пълноценния метод, освен измисляйки това, което изглеждаше невероятно, само че и реализирайки го. Художествените творби на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени прекарвания по целия свят и работата им живее в нашите сърца и мемоари ", написа на страницата.

Художникът от е прочут с истинските си пространствени художествени съоръжения, опаковащи с плат разнообразни предмети – от пишеща машина и телефон до цели здания, острови и даже крайбрежие. Негови работи са пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени пердета в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.
Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово, България.Произлиза от остарял разградски жанр. Дядо му е учен Анани Явашов, разкрил руините на античния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, щерка на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е брачна половинка на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният артист Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР