Художник, графичен дизайнер и архитект, изобретил първообраза на билборда в

...
Художник, графичен дизайнер и архитект, изобретил първообраза на билборда в
Коментари Харесай

Градски детектив: Големият футуристки обяд с Николай Дюлгеров

Художник, графичен дизайнер и проектант, изобретил първообраза на билборда в Италия; почетен жител на Торино; един от дребното българи, учили в " Баухаус " ; и единственият, играл значима роля в италианския футуризъм - това е Николай Дюлгеров. Роден през 1905 година в Кюстендил, той прави впечатляваща кариера дружно с втората вълна на италианското художествено придвижване, само че по този начин и не получава самопризнание в родината си.

За забравения му принос и нелеката орис на творбите му, за ролята на футуризма в рекламата, дизайна и даже екзотични области като футуристката кухня, споделя новия епизод на подкаста " Градски детектив " с присъединяване на проф. Ирина Генова и художникът и аниматор Теодор Ушев. Това е и трети епизод от поредност за връзките сред български създатели и европейските авангарди, след разите за българския самолет и ямболските " футуристи ". Всички протагонисти на епизодите могат да бъдат видени сега и в изложбата " Модернизъм и авангард - българската вероятност " в изложба " Структура " в столицата.



" Градски детектив " е подкаст за градски митове и моменти от културната и архитектурната история на българските градове. " Дневник " е медиен сътрудник на плана, финансиран във втория си сезон от стратегия " Култура " на Столична община.

Следете епизодите през понеделник на уеб страницата на плана и през уикенд в специфичната метатема на " Дневник ". Можете да ги чуете и по БНР - стратегия " Христо Ботев ", през понеделник в предаването " Аларма " или да се абонирате и във всички приложения за подкасти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1576)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР