Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия Борис

...
Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия Борис
Коментари Харесай

Живопис и кинетични пластики на Тодор Серафимов в изложба във Варна

 Художественият музей " Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна, показва галерия живопис и пластика на Тодор Серафимов. В сбирката са събрани два вида работи на родения във Варна художник. Това са основани преди 30 години пластики и и живописни платна, рисувани особено за това показване през последните месеци, заяви Нина Локмаджиева.

Пластиките са основани преди време от дърво и метал с концепцията да бъдат докосвани и техният фен да става съизвършител в обживяването им. Те и до момента са запазили своята кинетичност и могат да бъдат раздвижени в изложбеното пространство на зала Ателие " Георги Велчев “.

" Трите пластични обекта съставляват влизащи един в различен силуети, в които е вплетен преносим детайл – разяснява кураторът на изложбата Боян Боев, организатор в музея. - Живописните произведения са изпълнени върху платно с маслени бои и носят характера на мислени анималистични същества, движещи се в условна среда. “

Художникът признава, че към момента има користолюбие към конструктивизма от времето, когато са създавани пластиките – 80-те-90-те години на предишния век, само че компликациите, свързани с набирането на материали са го ориентирали към живописта. Сега платното и маслените бои са главното му изразно средство, а резултатът е високо скъп от неговите колекционери в Швейцария. От 7-8 години Тодор Серафимов живее край Базел и се радва на кръг от фенове, които на драго сърце декорират домовете си с негови творби. Продължава и връзката си с Варна, както и с Долен чифлик, където поддържа ателието си – обичаното му място за уединение и работа.

Тази галерия е за художника ослепителен акцент след затишието, последвало дейните му галерийни изяви в края на 80-те години, когато взе участие в национални изложения за пластика и статуя във Варна, София и Ястребино. Тогава осъществя и две независими изложения в Долни Чифлик.

Изложбата на Тодор Серафимов може да бъде забелязана от 04 до 26 март 2021 година

Вернисажът е през днешния ден от 15 до 17 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР