Художествената галерия Владимир Димитров - Майстора в Кюстендил подготвя тържествено

...
Художествената галерия Владимир Димитров - Майстора в Кюстендил подготвя тържествено
Коментари Харесай

В Кюстендил връчват Националната награда Владимир Димитров - Майстора

Художествената изложба " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил приготвя тържествено честване на 140 години от рождението на своя патрон с напълно нова експозиция. За годишнината, която е събитието на 2022 година, ще бъдат експонирани към 350 произведения на художника, разнообразни от непрекъснатата галерия, като всички те са благосъстоятелност на галерията. За задачата са реставрирани 55 творби на Майстора и 280 са рамкирани. И нещо неповторимо, което се случва за първи път - към 3/4 от експозиционната повърхност е затъмнена със специфична материя над оберлихта, с цел да бъде допустимо експонирането на произведения, които са на книжен притежател. Ще бъдат показани подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от 15 са непоказвани негови произведения, научи ДУМА от екипа на ХГ " Владимир Димитров - Майстора ".

Събитието съответствува с годишното връчване на Националната премия за живопис " Владимир Димитров - Майстора " на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията.

Петима художници са номинирани за премията за 2021 година, заяви СБХ. Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков и Десислава Минчева са създателите, избрани от 11-членно жури с ръководител Любен Генов - ръководител на СБХ, членове на СБХ, представители на Министерството на културата и община Кюстендил.

Програмата за честването включва поднасяне на цветя пред паметника на Владимир Димитров - Майстора и посещаване на къщата музей в с. Шишковци; поднасяне на цветя пред паметника на Майстора в Кюстендил; концерт класическа музика - I част, с присъединяване на Росица Бояджиева-Вълева - флейта, и Симеон Кирков - виола; разкриване на галерия на Йордан Кисьов, притежател на Националната премия за живопис, 2021 г.; гала по връчване на премията на новия лауреат; разкриване на юбилейната галерия, отдадена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора; концерт класическа музика - II част.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР