Художествената галерия Борис Денев“ във Велико Търново ще бъде превърната

...
Художествената галерия Борис Денев“ във Велико Търново ще бъде превърната
Коментари Харесай

Превръщат Художествената галерия „Борис Денев“ в Търново в модерен център за изкуства

Художествената изложба „ Борис Денев “ във Велико Търново ще бъде превърната в съвременен център за изкуства. Емблематичната постройка, намираща се в местността „ Боруна “, ще бъде включена в нови туристически направления, сплотяващи забележителности в България и Румъния. За задачата Община Велико Търново завоюва план, посредством който ще бъде обезпечено европейско финансиране от стратегия „ ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България “ 2014-2020.

Договорът за даване на безплатна финансова помощ бе подписан в края на предходната седмица от кмета на Старата столица Даниел Панов в Секретариата на трансграничната стратегия, основан в румънския град Кълъраш.

Проектът „ Изкуство и просвета – общи трансгранични активи в поддръжка на устойчивото развиване на туризма “ ще бъде осъществен в партньорство с Община Калафат, област Долж, Румъния и с Фондация „ Лице за изкуство и просвета “- Плевен. Общата му дълготрайност е 36 месеца от подписването на контракта за финансиране. Общата стойност на капиталовото желание е 1 487 271 евро за всички сътрудници, като бюджетът на Община Велико Търново възлиза на 749 957 евро и ще послужи за осъществяване на всички заложени действия.

В Художествената изложба „ Борис Денев “ ще бъдат въведени ограничения за енергийна успеваемост. Модернизиран ще бъде и Дворецът-музей „ Маринку “ в Калафат. Превръщането на двете културни средища в модерни центрове за изкуство ще насърчи туристическия интерес към тях.

За задачата ще бъдат проведени и разпространявани взаимни начинания – изложения, арт-прояви и събития, които ще бъдат обединени в специфичен календар. Ще бъде основан също нов туристически артикул с тематични направления за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, в това число пет общи туристически услуги. Ще бъде създаден и нов азбучник на нематериалното културно завещание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР