Хуберт Котони е сред топ финансистите на Европа. Заместник-директорът на

...
Хуберт Котони е сред топ финансистите на Европа. Заместник-директорът на
Коментари Харесай

Хуберт Котони: С InvestEU банките за развитие могат да си партнират директно с ЕК

Хуберт Котони е измежду топ финансистите на Европа. Заместник-директорът на Европейския капиталов фонд дава отговор за ръководството на мандатите от Европейска инвестиционна банка, измежду които Европейския фонд за стратегически вложения (Плана „ Юнкер “), стратегиите COSME, InnovFin, EaSI, Еразъм и други Под негово управление са националните и районни мандати с обществени средства и структурни фондове като Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) и Европейския обществен фонд (ЕСФ). Котони е в Съвета на шефовете на The Green for Growth Fund (GGF) и Европейския фонд за Югоизточна Европа.

Финансисът бе в България за присъединяване в Годишната среща на акционерите на ЕИФ, хазаин на която беше Българската банка за развиване.

Разговаряме с него след форума за изгодите за развиването на бизнеса от използването на досегашните стратегии за финансиране и по какъв начин опитът от сегашния програмен интервал може да откри приложение в идващия.

- Г-н Котони, по какъв начин очаквате стратегическите промени във финансовата рамка да се отразят на акционерите на Европейския капиталов фонд, измежду които е и Българската банка за развиване?

Най-напред бих желал да се спра на вложенията от така наречен План " Юнкер ", който започва през 2015 година Този проект способства за големия напредък на ЕИФ и несъмнено, за акционерите му. Това се отнася и за размерите на бизнеса, и за инструментите, които бяха употребявани съответно за националните банки за развиване.

Новата финансова рамка InvestEU се гради на опита, който натрупахме всички дружно. Целта е да създадем даже повече. Особено посредством тематично систематизиране - това ще бъде едно ново предизвикателство. Ще разделим плановете на браншове. Важно е да вземем за пример да имаме поради климатичните проблеми, които Европа, а и целият свят посрещат.

За разлика от Плана " Юнкер ", който беше по-скоро мярка за излизане от рецесията, в този момент ще можем да сме готови в разнообразни тематики и посоки. Другата смяна е по стандартите и процедурите за взаимоотношение с националните банки за развиване като ББР. Под новата рамка на InvestEU банките за развиване към този момент могат да са пряк сътрудник на Еврокомисията. Това значи да измислим и разработим нови способи за кооперация с тях. Наистина значими промени.

- Ще се облекчи ли процесът по даване на финансиране за бизнеса с въвеждането на новата многогодишна стратегия InvestEU?

Ако съпоставяме чисто сумите в остарялата и новата рамка, Планът " Юнкер " беше доста упорит. Ако погледнем лостовите механизми, те също са по-малко амбициозни в новия проект InvestEU. Затова загатнах значимостта на партньорството с банките за развиване. Наистина значимо е да се реши по какъв начин ще бъдат дистрибутирани средствата.

Това ще е предизвикването за всички – за Групата на Европейската капиталова банка и за банките за развиване, за това по какъв начин да инкорпорираме повече частния бранш и да активизираме още повече частните вложения. Товa e залегнало в новата капиталова рамка и ще я направи по-ефективна за бизнеса.

- Можем ли да кажем повече за това по какъв начин новият проект ще подкрепя бизнеса в Европейския съюз?

Това, което видяхме до момента, е в действителност доста позитивна индикация. InvestEU надгражда триумфа на Плана Юнкер. Успешните артикули, в частност тези, които се отнасят до микро-предприятията и приблизително огромните предприятия, ще продължат да работят. Затова тези открити ограничения ще запазят своето видно място и в новата финансова рамка. В това отношение можем да забележим в действителност една поредност и няма да има спиране.

Предизвикателстватата са повече в обществения бранш. Там направихме доста пилотни стратегии. И имам вяра, че новият финансов проект ще донесе нови визии и хрумвания, изключително когато приказваме за обществена инфраструктура.

- Естония, Румъния и България бяха класирани на челните места по влияние на Плана " Юнкер ", в който партнираше и Българската банка за развиване. Можем ли да чакаме засилено взаимоотношение на Европейския капиталов фонд с банките за развиване в тези страни с оглед и на засилената им роля в InvestEU ?

Планът " Юнкер " и изключително неговата първа фаза бяха добре публикувани из цяла Европа. И все пак чухме рецензии от Еврокомисията, само че и от страни членки, че той е трябвало да бъде съсредоточен повече в новите членки. И в действителност във втората му фаза в действителност се фокусирахме върху новите страни членки. И това рефлектира върху резултатите, които споменахте.

В ЕИФ имаме дългогодишна връзка с ББР. България е доста характерен и внимателен пазар. Всъщност ние научихме доста от работата си с ББР за това от какво има потребност този пазар. Много от националните банки за развиване в Европа не са толкоз добре настроени да работят със обществени принадлежности, каквито Фондът предлага посредством Програма " EaSi “ на Европейската комисия за претовареност и обществени нововъведения.

Сега ББР подписа първото за България гаранционно съглашение с ЕИФ по тази стратегия. Целта е да бъдат подпомагани небанкови финансови институции, ориентирани към дребния предприемачески бранш в България. Да се усъвършенства достъпът до финансови услуги, което ще има резултат върху основаването на работни места и локалното икономическо развиване. Затова ние оценяваме високо интензивността на ББР и достиженията им в планове със обществено влияние и финансирането им.

С това ново съглашение считам, че ще можем дружно да създадем още доста за България. За нови предприятия и бизнеси, които имат най-голяма потребност от поддръжка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР