Хубаво е да събираш полезен опит от успелите. Така сигурно

...
Хубаво е да събираш полезен опит от успелите. Така сигурно
Коментари Харесай

Визите за САЩ ще паднат! Но не с нелепата кампания на Захариева

Хубаво е да събираш потребен опит от съумелите. Така несъмнено е мислела външният ни министър Екатерина Захариева, когато прикани българските жители с „ положително визово досие ” да последват челния опит на поляците и en masse да аплайват за американска виза. Така щял да падне процентът на отводите от страна на щатското посолство, а с него и последната преграда, ограничаваща българите да пътуват до „ страната на свободните ”.

Вярно е, поляците съумяха. Свалиха под 3 % отводите, а това, наред с каузи на просрочените визи, е най-важният фиктивен аршин. Като резултат през септември м.г. Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че Полша ще бъде включена в така наречен Visa Waiver Program. Това значи, че полските жители скоро няма да се нуждаят от виза, с цел да посетят Щатите за 90 дни за бизнес или почивка. Това беше съществено достижение, което безспорно

спомогна за триумфа на ръководещата партия

 

„ Право и правдивост ” на парламентарните избори през октомври 2019 Така България остана една от последните страни в Европейски Съюз (наред с Румъния, Хърватска и Кипър), които още са отвън щатската Visa Waiver Program. На Стратегическия разговор България – Съединени американски щати, извършен преди дни, изникна вяра, че това може да се промени – американският дипломат Херо Мустафа заяви, че през март най-високопоставеният чиновник на Държавния департамент, отговарящ за консулските въпроси (иначе казано, и за визите), ще посети България. Това окуражи премиера Бойко Борисов да предвижда, че рестриктивните мерки пред пътуващите българи ще отпаднат до „ година, година и нещо ”.

Колкото и обаче да му се желае на Борисов предизборно да се похвали, че е свалил визите, това няма по какъв начин да стане с към 9 % отводи, колкото са в този момент. Затова и Захариева излезе с полската „ скица ”: да се организира „ акция да вземем за пример за това даже хора, които нямат желание да пътуват до Съединени американски щати, само че с положително визово досие да аплайват за визи ”. „ Това ми го споделиха американците ”, обоснова се Захариева.

Идеята беше подхвърлена много неразумно в общественото пространство, без каквато и да било конкретика, и разбираемо беше посрещната с насмешки и възмущение. Доброволци ли ще набира държавното управление да се редят пред посолството? Откъде пари за таксите, които се заплащат за визите? По този неестествен метод ли се надяват българските управляващи да си подобрят реномето пред Съединени американски щати? И не е неуместно външен министър да приканва българите да лъжат в публични документи пред непозната страна?! Пък било то и в името на постигането на някаква благородна в нейните очи цел.

 

И какво в действителност са създали поляците?

 

Нещата, както постоянно, са по-сложни, в сравнение с наподобяват на пръв взор. Още през 2016 година Доналд Тръмп предизборно даде обещание на американските гласоподаватели от полски генезис, че ще вкара Полша във Visa Waiver Program. Като извърши обещанието, той си завоюва благодарността на полската диаспора в Съединени американски щати (около 10 милиона), която евентуално ще се трансформира в гласове на идните президентски избори. Неслучайно авторитетното издание „ Вашингтон Поуст ” разгласи положителната вест за Полша със заглавието „ Тръмп работи, с цел да си подсигури полско-американския избор през 2020 година ”.

Но не става въпрос единствено за електорални съображения. Полша е най-важният и лоялен американски съдружник в Източна Европа. Страната приютява хиляди американски военни и е главен мотор на енергийно-транспортната самодейност „ Три морета ”, горещо подкрепяна от Вашингтон, тъй като заобикаля Русия. Да не приказваме, че Полша е подготвена да вложи колосални суми за своята военна рационализация, купувайки оръжие от Съединени американски щати (само поръчаните 32 американски изтребителя F-35 ще костват 6.5 милиарда долара). На този декор стартира да излиза наяве за какво акцията, за която приказва нашият външен министър Захариева, се организира с такава

 

ревнивост и усърдие от американското посолство във Варшава.

 

Да, тъкмо от посолството. През април 2019 година локалните щатски дипломати оповестиха, че започват акция под хаштага #VisaWaiverDlaPolski. При това ударна – категорично обявиха, че до септември същата година процентът на отводите би трябвало да бъде внезапно понижен. За задачата приканиха поляците да аплайват за визи и да се постараят да изпълнят заложените критерии. Междувременно полската самолетна компания LOT започва паралелна акция, с цел да ограмотява жителите по какъв начин вярно да си подават молбите. До септември делът на отводите падна до 2.76%, демонстрира американската статистика.

Всичко това подсказва, че решението за отпадането на визите за полските жители е било политическо. След това е останало единствено да се изпълят някои бюрократични условия.

Няма причина да се съмняваме, че същото ще важи и за България. И може би към този момент се случва – изтребителите са поръчани, а на Стратегическия разговор България – Съединени американски щати се реализираха съглашения в региона на защитата, енергетиката и 5G технологията. Тоест, това, през което мина Полша, започваме да прекосяваме и ние в този момент. И на прилежаща Румъния, която също мощно желае да е фаворизиран сътрудник на Съединени американски щати, Тръмп загатна предходната година, че напредва към отпадане на визите.

Остава да разберем дали геополитическата ни стойност е задоволително висока, с цел да ни класира за Visa Waiver Program. Ако е по този начин, няма какво да мислим за недоизкусурените хрумвания на Захариева – американското посолство и акция ще ни измисли, и ще я организира. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР