Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да

...
Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция

Хубаво е да има по-широк спор за Истанбулската спогодба, да се чуят всички гледни точки - освен на неправителствения бранш, само че и на жертвите на принуждение. Позицията е на министъра на външните работи Екатерина Захариева пред медиите в Народното събрание.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Чуваме, изписаха се имена на дами, които са убити при домашно принуждение, даде тя мотив в интерес на противоречивия за обществото ни документ. Според външния министър референдум по тематиката, както желае Българска социалистическа партия, би трябвало да бъде " за " или " срещу " домашното принуждение, тъй като за това става дума в конвенцията.

Екатерина Захариева акцентира, че прави оценка позицията на Светия синод, само че, по думите ѝ, това е едно от мненията. Нека, прикани тя, да чуем дебата, хубаво е, че всички се афишират срещу домашното принуждение. Министърът добави, че обществото би трябвало да разбере, че точно за това става въпрос в конвенцията, с цел да има осведомен избор.

Първият ни посланик увери, че, в случай че въпреки всичко, документът не бъде утвърдена от Народното събрание, няма да има никакви последици за България. Просто ще покажем, за жалост, че сякаш на думи желаеме да сме част от демократичната общественост, вършим едно на открито, а като се върнем тук, изместваме дебата и вършим друго за персонална приложимост.

Няма спънка да се променят законите, уточни още Захариева, само че бих задала въпроса - за какво като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме. Вицепремиерът даде за образец мощно католически страни като Полша, които са утвърдили документа.

Резултатът от вота на съмнение към кабинета тя дефинира като предстоящ. Не чух оферти по политиките, не чух и какво държавното управление не е направило, а по-скоро персонални нападки, обвинявания и парламентарни игри във връзка с воденето на съвещанието, сподели Захариева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР