Хубаво е българските граждани да познават методиката за определяне на

...
Хубаво е българските граждани да познават методиката за определяне на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Ахмед Доган не ми бе познат като инвеститор в енергетиката

Хубаво е българските жители да познават методиката за установяване на цената на природния газ. Знаете, че България внася газ единствено от Русия. Това става въз основата на подписания контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром ". Цената се дефинира посредством формула и този контракт, като решението се визма от КЕВР. Във формулата са включени цените на петрола и щатския $. С тази формула работят огромна част от страните по света. Ние не можем да окажем въздействие на цената на газа, тъй като не разполагаме с този естествен запас. Хубавато е, че след договарянията сред Европейската комисия и " Газпром " имаме опция за водене на нови диалози и подписването на нови условия по контракта. Всеки естествен човек се тормози от вероятно повишаване на цените.

Това сподели в утринния блок на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. " НЕК бе наказана да заплати 32 млн. евро на " Уорли Парсънс ", които са проектант на градежа на АЕЦ " Белене ". До момента те са получили към 270 млн. евро. Те са работили всеки месец, представяли са отчети, документи и са получавали възнаграждение. През 2008 година е подписан анекс към контракта с " Уорли Парсънс " от тогавашните шефове на НЕК. В този анекс има уговорка за обезщетение при възможен отвод от градеж. Министър на енергетиката тогава е бил Петър Димитров. Не съм виждала персонално документ, който да демонстрира, че министърът е бил известен за това предоговаряне и не мога да си дава отговор за какво този анекс е бил подписан. Към сегашния миг има деклариран инвеститорски интерс за градежа на АЕЦ " Белене ". Ние ясно сме декларирали нашите условия. Това няма да стане частна атомна централа, тъй като страната ще взе участие с площадката и оборудването ", безапелационна бе Петкова.

" Ахмед Доган не ми беше прочут до момента като вложител в енергетиката, само че не мисля, че има някакви ограничавания за български жители, които желаят да влагат в този бранш. За мен като министър е най-важно българската енергетика да работи и да е в устойчиво положение. Не мисля, че има конспирации по отношение на студения запас. Пресилено е да приказваме за такива спекулации. Топлоелектрическа централа " Варна " постоянно е работил за студения запас. Не е правилно, че държавните " Марици " са се отказали от това да работят за студения запас. За студения запас се провежда търг и никой от другите участници не е дал по-добри цени от тези на Топлоелектрическа централа " Варна ". Това е цялата истина ", съобщи Теменужка Петкова.

" За последно се чух с Гинка Върбакова за рождения ѝ ден. Обадих ѝ се чисто човешки да ѝ благопожелавам. Не сме говорили за това, че се отдръпва от бизнеса с фотоволтаици. Мен тези неща не ме интересуват. Това си е частен бизнес. Същото важи и за договорката за ЧЕЗ. Това е бизнес сред две частни компании ", приключи енергийният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР