Хубаво е българските граждани да познават методиката за определяне на

...
Хубаво е българските граждани да познават методиката за определяне на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Ахмед Доган не ми бе познат като инвеститор в енергетиката

Хубаво е българските жители да познават методиката за установяване на цената на природния газ. Знаете, че България внася газ единствено от Русия. Това става въз основата на подписания контракт сред "Булгаргаз " и "Газпром ". Цената се дефинира посредством формула и този контракт, като решението се визма от КЕВР. Във формулата са включени цените на петрола и щатския $. С тази формула работят огромна част от страните по света. Ние не можем да окажем въздействие на цената на газа, тъй като не разполагаме с този естествен запас. Хубавато е, че след договарянията сред Европейската комисия и "Газпром " имаме опция за водене на нови диалози и подписването на нови условия по контракта. Всеки естествен човек се тормози от вероятно повишаване на цените.

Това сподели в утринния блок на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "НЕК бе наказана да заплати 32 млн. евро на "Уорли Парсънс ", които са проектант на градежа на АЕЦ "Белене ". До момента те са получили към 270 млн. евро. Те са работили всеки месец, представяли са отчети, документи и са получавали възнаграждение. През 2008 година е подписан анекс към контракта с "Уорли Парсънс " от тогавашните шефове на НЕК. В този анекс има уговорка за обезщетение при възможен отвод от градеж. Министър на енергетиката тогава е бил Петър Димитров. Не съм виждала персонално документ, който да демонстрира, че министърът е бил известен за това предоговаряне и не мога да си дава отговор за какво този анекс е бил подписан. Към сегашния миг има деклариран инвеститорски интерс за градежа на АЕЦ "Белене ". Ние ясно сме декларирали нашите условия. Това няма да стане частна атомна централа, тъй като страната ще взе участие с площадката и оборудването ", безапелационна бе Петкова.

"Ахмед Доган не ми беше прочут до момента като вложител в енергетиката, само че не мисля, че има някакви ограничавания за български жители, които желаят да влагат в този бранш. За мен като министър е най-важно българската енергетика да работи и да е в устойчиво положение. Не мисля, че има конспирации по отношение на студения запас. Пресилено е да приказваме за такива спекулации. Топлоелектрическа централа "Варна " постоянно е работил за студения запас. Не е правилно, че държавните "Марици " са се отказали от това да работят за студения запас. За студения запас се провежда търг и никой от другите участници не е дал по-добри цени от тези на Топлоелектрическа централа "Варна ". Това е цялата истина ", съобщи Теменужка Петкова.

"За последно се чух с Гинка Върбакова за рождения ѝ ден. Обадих ѝ се чисто човешки да ѝ благопожелавам. Не сме говорили за това, че се отдръпва от бизнеса с фотоволтаици. Мен тези неща не ме интересуват. Това си е частен бизнес. Същото важи и за договорката за ЧЕЗ. Това е бизнес сред две частни компании ", приключи енергийният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР