Хубавите неща съществуват, само трябва да имаме очи за да

...
Хубавите неща съществуват, само трябва да имаме очи за да
Коментари Харесай

Дивата на Кабо Верде Лура: Силата на музиката е в мигновеното изпращане на послания



„ Хубавите неща съществуват, единствено би трябвало да имаме очи с цел да ги забележим. Аз съм човек, който живее ден за ден, изживявам всеки момент и работя. “ Това са думи на Лура, дивата на Кабо Верде, която още веднъж е в България.  

Силата на музиката е точно в това, че посредством нея можем да изпращаме незабавно послания и аз естествено се възползвам от това магическо средство, с цел да доближи до дамите - дали от Кабо Верде или от други страни, споделя Лура. Лура или Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Португалия, с родители от Кабо Верде. Разпространява традициите и ритмите на острова. Горещи ритми, които възпламениха и сцената на Sofia Live Club. 

От Зеления остров е и различен вълшебен глас - Сезария Евора, с която Лура е пяла в дует през 2010 година. От Сезария Евора е научила, че „ всяко нещо, което прави човек, би трябвало да го прави единствено и само с любов “. Пее с Бонга, Каетано Велосо, Мариса Монте, взе участие във кино лентата " Фадо ". В музиката си Лура съчета ритми от Африка и страни от португало-езичния свят. 

" Аз пътувам по света посредством музиката и популяризирам традициите и културата на Кабо Верде, а това е същинско предизвикателство. Всичко върша с доста обич и пристрастеност. Обожавам да пея, да творя вдъхновена от традициите на Кабо Верде. Тази работа ме прави доста щастлива ", споделя Лура.

Открива гения си на 17 години. " Това се случи, до момента в който записвахме в едно студио. Бях поканена от другар и откакто пях, останахме сюрпризирани. Това беше повратната точка в моя живот. Дотогава аз имах напълно други проекти, исках да продължа да се занимавам със спорт, упражнявах плуване. Но пеенето - това си беше откритие и за мен самата – по този начин е трябвало да се случи. И тогава всичко в моя живот се промени. "  

Започнаха изненади след изненади и самата аз се почувствах „ осъществена и цялостна “ в живота. Убедена съм, че никой от другите пътища, по които можех да потегли, нямаше да ме накарат да се усещам толкоз пълноценна и щастлива, както е пеенето.

" В Диска „ Herança “ се стремя да направя едно метафорично завръщане към моите корени, само че освен към тези в Кабо Верде. Аз желая да се върна още по-назад, по време на робството и когато тези земи са били населявани от робите в Африка, от европейците. Знаете, че след това всички те се смесват и през днешния ден в Кабо Верде имаме креолско население, което е особено за страната ни. Тази смесица доста ни обогатява и имаме въздействие доста точки на света ", споделя още Лура. 

С моята музика желая да дам мощ и да поддържа дамите. Жените сме началото на живота, началото на любовта. Ние сме дирек в фамилията, имаме мощ, за която ние самите не подозираме, че носим. А даже от време на време си мисля, че ние дамите сме тези, които не се оценяваме задоволително добре, по този начин Лура разказва част от своето верую.

" Една от главните характерности на Кабо Верде е матриархалното общество. Жената в Кабо Верде е основата на обществото, тя е, която се грижи за децата, за фамилията. Но защото Кабо Верде е дребна територия и с население почти 600 000 души - това е повода нещата да се случват доста по-интензивно и осезаемо. Положителната страна е, че дамата в Кабо Верде е същински войник – тя е майка, татко, герой и за нея няма спънки да се грижи и да изхранва фамилията. Но негативната страна е, че тя не си обръща толкоз внимание, би трябвало да се почита повече и това е нещо, на което би трябвало да се акцентира, да бъде по-освободена. Смятам, че посредством песните и срещите с публиката, това обръщение ще стигне до тях и до смяна в съзнанието им. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР