Хубавата кожа е отражение на доброто здраве... така че никак

...
Хубавата кожа е отражение на доброто здраве... така че никак
Коментари Харесай

12 страхотни храни и напитки за сияйна кожа

Хубавата кожа е отражение на положителното здраве... тъй че по никакъв начин не е нелогично, че козметичните проблеми биха могли да се поправят посредством здравословно хранене, написа Сosmopolitan.

Изчистете организма си от токсините и ще се сдобиете с красива и сияйна кожа. Здравата кожа изисква грижи, които стартират от вътрешната страна, т.е. от това какво ядете.

Разбира се това не е единственият определящ фактор, само че е задоволително значим, с цел да не го пренебрегвате. Сред нещата, на които би трябвало също да обърнете внимание са методът ви на живот, генетичните дадености, тютюнопушенето, излагането на слънце, хормоналния баланс в тялото ви, както и козметичните грижи, които полагате. Но не забравяйте, че храната въздейства мощно върху положението на кожата ви.

Тук са изброени 12 от най-хубавите храни и питиета, които съгласно проучвания въздействат благотворно върху кожата:

 Кафе
Мненията за потреблението на кафе са толкоз спорни, само че съгласно отчет, оповестен през 2007 година в Европейския вестник по предварителна защита на рак, хората, които пият по една чаша кафе всеки ден, понижават риска от насърчаване на рак на кожата с 11% за разлика от тези, които не употребяват. Тези, които употребяват повече от една чаша кафе, понижават риска още повече, само че защото огромните количества кафе въздействат отрицателно на други органи в тялото, спазвайте правилото за сдържаност в дозата.

Червено вино
Австралийски учени анализирали диетата на повече от 1000 души в зрелост и открили, че развиването на актинова кератоза (хиперпигментирани и удебелени сектори по кожата заради увреждане вследствие на прекомерно дълго излагане на слънце) понижава с 28% в секторите по кожата, които са били напоявани с половин чаша алено вино всеки ден. Червеното вино е богато на ресвератрол, антиоксидант с антитуморни свойства.

Сготвени домати
Ликопенът е причина доматите да стават червени на цвят. Той спомага подсилването на колагена и се бори против оксидиращия резултат на UV лъчите, елиминирайки свободните радикали, водещи до състаряване на кожата. Проучване на Британския дерматологичен вестник сочи, че консумиращите по 5 лъжици доматена паста са повишили с 33 % % отбраната на своята кожа от изгаряне. Ще се запитате дали може сурови домати да окажат същия резултат и за какво би трябвало доматите да са сготвени. Не, резултатът няма да е същият, защото равнищата на ликопен в доматите се повишават след термична обработка.

Моркови
Този кореноплоден зарзават е богат на бета каротин и витамин А. с помощта на неговите антиоксидантни свойства клетките на кожата са предпазени. Морковите попречват свръхпроизводството на кафези в горния пласт на епидермиса. Това значи, че ще има по-малко мъртви кафези, които биха се комбинирали със себума и довели до задръстване на порите. Витамин А понижава развиването на ракови кафези по кожата, тъй че в случай че желаете да имате чиста и здрава кожа не подценявайте морковите.

Сладки картофи
Изследване, оповестено в списанието „ Еволюция и Човешко държание “ демонстрира, че хранене, богато на плодове и зеленчуци с червен и оранжев цвят, придава здрав и прелъстителен тип, и искра на кожата. Това се дължи на каротеноидите, които са мощен антиоксидант, пазят клетките от свободните радикали, борят се с рака и се употребяват срещу стареене. Каротеноидите повишават равнищата си при готвене или печене.

Авокадо
Ако сте на диетичен режим, уверени сме, че консумирате малко мазнини! А има такива, които са извънредно потребни, не водят до струпване на непотребни мазнини и това е по този начин, тъй като са растителни и засищащи. Ако спазвате диетичен режим на хранене и упражнявате, то сигурно ще имате потребност от потребни мазнини. В противоположен случай ще пострада кожата ви. Решението е 1 авокадо дневно! Плодът е цялостен с мононенаситени мазнини, които хидратират и защищават кожата от състаряване.

Папая
Плод, богат на доста дейни ензими, като един от тях — химопапаин — е деен против възпаления, в това число кожни! Папаинът пък защищава от изчервяване на кожата и се употребява даже за лекуване на акне. Много богат е и на витамин С, който взе участие в заздравяването на колагена.

Жълти и червени чушки
Много богати на витамин С! В проучване със 700 японски дами се оказало, че колкото повече жълти и зелени зеленчуци хапвали, толкоз по-малко кожата им загрубявала. Те противодействат против появяването на бръчки, а съгласно английски клинични наблюдения, траяли 3 години, доброволците, които приемали всеки ден по 4 мг витамин С, да вземем за пример, понижили появяването на бръчки по кожата си с 11 %, съгласно Американския вестник по клинични хранителни открития.

Плодова вода
Витамин С и хидратация — това ни дава плодовата вода, която е изключително настояща през последните 7-8 години. Може да си извършите и вие. В кана с ледена вода прибавете нарязани цитрусови плодове, оставете да престоят, прецедете водата и се насладете на прелестния усет.

Кафяв ориз
Ако ревизирате съставките, изброени върху крема ви за лице, евентуално е да попаднете на съставна част „ серамиди “. Серамидите са комплицирани липиди от групата на гликолипидите и влизат в състава на мембранните структури на клетките. Намират се в храни като кафявия ориз и когато приемате естествени серамиди, те се натрупват в повърхността на кожата, като я овлажняват, укрепват клетъчните стени, предотвратяват образуването на дребни бръчици по лицето.

Яйца
Цялото яйце е незаменимо при предотвратяване и поддържане на здрав тип на кожата. Жълтъкът е богат на витамини, доста значими за вярното действие на клетките. Съдържа витамина на хубостта — биотин. Той е доста скъп за растежа на коса и косми, за здрави нокти, като и за предпазването на кожата от акне и сухота.

Риба и морски блага
Оказва се, че хора, които употребяват умерени количества риба и морски деликатеси, имат по-гладка кожа и по-малко бръчки от тези, които не употребяват въобще. Вероятно това се дължи на наличието на омега-3 мастни киселини, които забавят процеса на стареене. Както споменахме нагоре, процесът по формиране на бръчки е обвързван с възпалителни процеси /химикали, консерванти, рафинирани артикули и богат банкет на скотски продукти/ и точно омега-3 обезвреждат следствията от възпалителните реакции и химикали. Позитивен резултат има и при случаите на проблематична кожа и акне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР