Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински военен и политически деец, два

...
Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински военен и политически деец, два
Коментари Харесай

В Аржентина Хуан Перон е избран за президент

Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински боен и политически деятел, два пъти президент на страната.
На 19 септември 1955 година аржентинският президент Хуан Перон е свален от власт с боен прелом. Популистката му политика ражда нов термин в областта на политическата измама – перонизъм, а наследниците му в левия набор постоянно го употребяват, с цел да изясняват позициите си в обществената сфера.
Той е роден през 1895 година в малко градче в провинция Буенос Айрес. Постъпва във военно учебно заведение на 16-годишна възраст и последователно се издига в кариерата. През 30-те години е изпратен като боен наблюдаващ в Италия, а през 1943 година играе значима роля във военния прелом против цивилното ръководство на Рамон Кастийо. През идващите години заема разнообразни министерски постове в границите на открития боен режим, само че през 1945 година изпада в недружелюбност и даже за малко е задържан. През 1946 година печели президентските избори и стартира да организира обществена политика в интерес на бедните пластове на обществото. Макар и да назовава дейностите си " третият път " сред капитализма и комунизма, Перон е антиамерикански и антибритански надъхан. За ореола на Перон принос има и Ева Дуарте, по-известна като Евита, за която той се дами през 1945 година Перон е избран отново през 1951 година, само че последователно страната навлиза в интервал на икономическа рецесия, а спорът с католическата черква и всепроникващата корупция провокират следващия прелом, който смъква Перон от власт. През идващите години той живее в заточение поредно в Парагвай, Панама и Испания. Връща се в Аржентина в залеза на живота си - през октомври 1973 година, и още веднъж пробва да завоюва президентските избори, а по-малко от година по-късно - през юли 1974 година умира.
Втората му брачна половинка е известната Ева Перон. Третата му брачна половинка Исабела Мартинес де Перон е първата жена в международната история станала президент на страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР