Huawei успява да запази второто място на световния пазар на

...
Huawei успява да запази второто място на световния пазар на
Коментари Харесай

Huawei запазва втората позиция при смартфоните


 Снимка: pixabay.com, mammela

Huawei съумява да резервира второто място на международния пазар на смарт телефони, доставени през първото тримесечие на 2019 година, само че буреносните облаци на хоризонта стават все по-мрачни.

Според оценките на Gartner, Samsung е водещият производител на смарт телефони, притежавайки 19,2% пазарен дял за първите 3 месеца на годината, само че Huawei бързо наваксва и към този момент държи 15,7%. В първата петица има три китайски марки, а делът на Apple спадна до 11,9%, засенчена от триумфа на Huawei.

Марка

Пазарен дял за Q1 2019

Доставени смарт телефони за Q1 2019

Пазарен дял за Q1 2018

Доставени смарт телефони за Q1 2018

Samsung

19,2%

71,6 млн.

20,5%

78,5 млн.

Huawei

15,7%

58,4 млн.

10,5%

40,4 млн.

Apple

11,9%

44,5 млн.

14,1%

54 млн.

Oppo

7,9%

29,6 млн.

7,3%

28,1 млн.

Vivo

7,3%

27,3 млн.

6,1%

23,2 млн.

Други

37,9%

141,4 млн.

41,5%

159 млн.

Източник: Gartner

Тези резултати наподобяват доста обещаващи за китайския снабдител, само че може да се окаже, че насладата ще е краткотрайна. Европейските и азиатските държавни управления не желаят да забранят на компанията да продава своите смарт телефони или инфраструктурно съоръжение на техните пазари, само че може да не съумеят да „ тушират “ страховете на потребителите.

Антикитайската изразителност не е на равнищата в Съединени американски щати, само че потребителите надали ще имат предпочитание да влагат в артикул, който скоро може да не дава отговор на техните стандарти. Това може да се случи в бъдеще, в случай че Huawei остане в забранителния лист на Съединени американски щати и тя да не може работи с американски компании, в това число Гугъл.

Перспективата пред устройства на Huawei без Android, а със лична операционна система, която да размени тази на Гугъл, се разисква доста, само че скоро действителността ще се сблъска с желанията на потребителите. Без поддръжка за известни приложения, благосъстоятелност на Гугъл, марката надали ще издържи. Huawei може да обезпечи подобаваща ефикасна опция, само че в случай че няма достъп до приложенията и услугите на Гугъл, това ще откаже редица консуматори.

Един от проблемите, пред които е изправена Huawei, е неизвестността. Операционната система на Huawei може да се окаже съвършена, само че никой не я познава. Тя може да се снабди с подкрепяща я екосистема, само че това също е неразбираемо. Тя може да сътвори и приложения, които да са конкурентни на тези на Гугъл, само че още веднъж никой не знае дали това ще стане. Ако попитате потребителите, дали биха похарчили куп пари за бъдещите флагмани на Hauwei при толкоз доста незнайни, те ще се затруднят да вземат решение за покупка. Впрочем някои български оператори към този момент обявиха, че надали ще внасят модели на Huawei, в случай че те не поддържат Гугъл Play, колкото и положителни да са останалите им хардуерни характерности като камера, процесор, AI чип и така нататък

Проблемът с Гугъл надали ще се отрази на продажбите на най-големия за Huawei пазар – Китай, където компанията управлява към 29% от продажбите на смарт телефони, само че европейците са „ захласнати “ от Гугъл, настояват анализатори. Това е вторият максимален пазар за Huawei, който обезпечава 69% от годишния растеж на компанията, най-малко за първото тримесечие на тази година. Той продължава да е съществена опция за по-нататъшен напредък. Щатската възбрана може съществено да охлади упоритостите на китайския снабдител.

За Apple, обичайният бизнес с iPhone става все по-затруднен. Има редица съществени аргументи за това, в това число неналичието на нововъведения през последните години и вдигнатите крайни цени на телефоните, само че може би има изгледи това да се промени.

Потъването на Apple евентуално ще продължи през идващите няколко месеца. Когато първите 5G телефони доближат до „ рафтовете в магазините “, даже лоялните на марката консуматори могат да й „ изневерят “ и да се насочат към 5G предложенията на съперниците, с цел да изпитат еуфорията от бързата съгласуваност. Apple няма да пусне 5G съвместимо устройство до 2020 година, само че откакто пропусне първата вълна, ще може да разбере какви са „ клопките “ пред стартиралите по-рано съперници.

При втората вълна устройства се чака, че Apple ще поеме водачеството с изпипани до съвършенство артикули. Бъговете и минусите ще бъдат разпознати и поправени, евентуално ще има и повече приложения за iOS, които да се възползват от бързите данни, обещавани от 5G. Сигурно ще се появят и по-привлекателни цени, като цените ще бъдат понижени поради конкуренцията сред операторите. Тези фактори ще подтикват по-масовото навлизане на 5G.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР