Huawei публикува годишния си финансов отчет за изминалата година. Според

Huawei публикува годишния си финансов отчет за изминалата година. Според ...

Huawei публикува финансовия си отчет за 2018 г..


Huawei публикува годишния си финансов отчет за изминалата година. Според него компанията е продължила възходящата линия в развитието си и през 2018 г. Приходите от продажби са достигнали 107 млрд. долара, което е с 19,5% повече в сравнение с предходната година, а нетната печалба възлиза на почти 9 млрд. долара - с 25,1% повече в сравнение с предходната година.
През 2018 Huawei инвестира 22,4 млрд. долара (14,1% от приходите си от продажби) в научноизследователска дейност, с което се нарежда на пето място в световен мащаб в Индекса на индустриалните инвестиции за научни изследвания и развитие през 2018. През последните десет години разходите на глобалния бранд, свързани с научноизследователска и развойна дейност, достигнаха над 60 млрд. долара. Според официалните данни, публикувани от Световната Организация за интелектуална собственост (WIPO), от Huawei са подадени 5405 патентни заявки към съответната организация през 2018, което класира компанията на първо място сред всички компании в световен мащаб.
След обявяването на годишния доклад, председателят на Huawei Гуо Пинг коментира: „Информационните комуникационни технологии бързо си проправят път във всяка индустрия. Това предизвиква дигитална и интелектуална трансформация - движещата сила, стояща зад цифровата ни икономика. Чрез сериозно и последователно инвестиране в 5G иновациите, заедно с широкомащабно търговско внедряване, Huawei се ангажира да изгради най-добрите световни мрежови връзки.
По време на този процес, ние ще продължим стриктно да спазваме наложените стандарти в стремежа си да създадем надеждни и висококачествени продукти. Докато работим за постигането на тази цел, принципите ни са кристално ясни: киберсигурността и защитата на личните данни на потребителите са абсолютен приоритет за нас. Уверени сме, че компаниите, които изберат да работят с Huawei, ще бъдат най-конкурентноспособните в ерата на 5G технологиите. Страните, които работят с нас, ще спечелят голямо предимство при следващата вълна на растеж в цифровата икономика.
Гуо сподели още, "Най-лесният начин да превземеш една крепост е да я атакуваш отвътре. Най-лесният начин да я укрепиш е отвън. В хода на нашето развитите ще направим всичко възможно да се отърсим от всички разсейващи външни фактори, да повишим управленското си ниво и да вървим неотклонно към осъществяването на нашите стратегически стремежи. Ще продължим да засилваме нивото си на производителност, да осигуряваме стабилна среда за развитие на нашия бизнес и да развиваме нашата иновативна екосистема, в която всички „играчи" ще могат да работят и просперират заедно. В допълнение на всичко това ще продължим организационната трансформация на компанията ни, чрез която ще сме сигурни, че вдъхновението и мотивацията на всички в Huawei не само ще се запазят, но и ще се повишават."

През миналата година Huawei представи своите нови 5G и SoftCOM AI технологии, които са изградени по възможно най-семплия и лесен за поддръжка начин. В хода на 2018 г. станахме свидетели и на поредния нов етап в развитието на Internet of Things (IoT), като това даде възможност на производителите да намерят още едно поле за изява. Годишната печалба на Huawei достигна 43,8 млрд. долара - почти толкова, колкото бе и през 2017 г.

Глобалният бранд също така продължи да доставя широк набор от cloud, AI и IoT технологии, както и технологично оборудване, предназначено за изследователски центрове, съхранение на данни и WiFi. Интегрирайки тези технологии в своите дигитални платформи, Huawei допринесе за развитието на „умните" градове и университетски пространства, както и за повишеното дигитализиране на услугите в областта на финансите, транспорта и енергетиката. През 2018 г. печалбите на Huawei в този сектор достигнаха 11 млрд. долара - с 23.8% повече в сравнение с 2017 г.

Глобалният бранд отбелязва значителен прогрес и по отношение на cloud услугите. Huawei пусна на пазара 160 cloud услуги и още 140 технологични решения, разпространени в общо 40 потребителски зони в 23 региона по целия свят. Глобалните партньори на Huawei се увеличиха до над 6000, като съвместно с тях технологичният гигант развива активно AI технологиите, имплементирайки ги в над 200 проекта в 10 вида индустрии.

По отношение на пазара на смартфони Huawei отново затвърди позицията си на един от водещите брандове във високия клас. Компанията разви и своята иновативна потребителска екосистема, която в бъдеще ще бъде поддържана от все повече нейни устройства. През 2018 г. продажбите ба Huawei в този сектор генерираха печалби в размер на 52 млрд. долара, отбелязвайки ръст от 45,1% в сравнение с 2017 г.

Финансовите резултати на Huawei за 2018 г. са изготвени от независимия международен одитор KPMG.

Източник: cross.bg