Huawei отвърна на администрацията на Тръмп, след като президентът на

...
Huawei отвърна на администрацията на Тръмп, след като президентът на
Коментари Харесай

Huawei обясни на Тръмп, че забраната му ще навреди на американските потребители

Huawei отвърна на администрацията на Тръмп, откакто президентът на Съединени американски щати разгласи изключително състояние за отбрана на телекомуникационните мрежи на от от " задгранични съперници ", а министерство на търговията счита Huawei за опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, оповестява " Гардиън ".

Издадена от американския президент заповед, разгласи национална икономическа изключителна обстановка, която дава право на държавното управление да забрани технологията и услугите, считани за " неприемливи опасности ", в това число от кибер-шпионаж и бойкот.

Заповедта не показва съответни страни или компании, само че идва след месеци напън на Съединени американски щати върху Huawei и отразява опасенията на държавното управление, че съоръжение от китайските снабдители може да съставлява опасност за шпионаж в интернет и телекомуникационната инфраструктура на Съединени американски щати.

В изказване в държавната медия на Китай " Глобал Таймс ", Huawei разяснява: " Ако Съединени американски щати лимитират Huawei, това няма да направи Съединени американски щати по-безопасни, нито ще направи Съединени американски щати по-силни. Това единствено ще принуди Съединени американски щати да употребяват по-лошо и скъпо различно съоръжение, изоставайки от другите страни... и в последна сметка ще навредят на американските компании и консуматори. "

Компанията декларира, че е склонна да " поддържа връзка със Съединени американски щати, с цел да подсигурява сигурността на продуктите ", като повтаря уверенията, дадени на Обединеното кралство.

Изпълнителната заповед на Тръмп се базира на Международния закон за изключителните стопански пълномощия, който дава право на президента да контролира търговията в отговор на национална изключителна обстановка, която заплашва Съединени американски щати.

Заповедта насочва комерсиалният департамент, работещ с други държавни организации, да изготви проект за осъществяване в границите на 150 дни.

Съединени американски щати прибавят Huawei и 70 помощници към своя " лист на лицата ", забранявайки на компанията да придобива съставни елементи и технологии от американски компании без утвърждение от държавното управление.

Двете най-големи стопански системи в света покачиха митата си в комерсиалната война, която съгласно американските управляващи е поради ​​нелоялни търговски практики на Китай.

Преговорите сред Вашингтон и Пекин на процедура са спрели, което води до неустойчивост на фона на опасенията за световна комерсиална война.

Гао Фен, представител на китайското министерство на търговията, разяснява: " Китай неведнъж е подчертавал, че не би трябвало да се злоупотребява с концепцията за националната сигурност и че тя не би трябвало да се употребява като инструмент за търговски протекционизъм ".

Говорител на министерство на външните работи разказва дейностите на Съединени американски щати против съответни китайски компании като позорни и несправедливи. " Призоваваме американската страна да спре да подтиска китайските компании под предлог за опасения за сигурността и да обезпечи обективна и недискриминационна среда за естествена инвестиция и употреба ".

Търговският секретар на Тръмп, Уилбър Рос съобщи, че заповедта, която се преразглежда повече от година, е ориентирана към отбрана на веригата за доставки от " задгранични съперници на националната верига за доставки на осведомителни и информационни технологии и услуги ".

" Под управлението на президента Тръмп американците ще могат да бъдат сигурни, че нашите данни и инфраструктура са сигурни ", добавя той.

По-рано американските управляващи оповестиха Huawei за опасност и обясниха на съдружниците си да не употребяват мрежовото съоръжение на Huawei в 5G мрежи от последващо потомство, наричайки го ненадеждно.

Пекин даде обещание да предприеме нужните контрамерки против дейностите на Съединени американски щати, като разгласи проектите си за увеличение на митата за съвсем 60 милиарда $ на вноса от Съединени американски щати от 1 юни, в отговор на наложените от Вашингтон мита върху китайски артикули на стойност 200 милиарда $.

Наблюдателите настояват, че други ограничения биха могли да включват спомагателни регулаторни спънки за американските компании, опериращи в Китай.

Лу Кан, представител на китайското външно министерство разяснява, че " китайското държавно управление, естествено, се грижи за правата и ползите на китайския бизнес и държавното управление ще предприеме нужните ограничения за отбрана на техните права. Що се отнася до задграничните компании в Китай, доколкото тяхната работа е законна, те не би трябвало да се тормозят. "

Очаква се Тръмп да се срещне с президента на Китай Си Дзинпин в Япония идващия месец.

Huawei изрично отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че оборудването може да се употребява от китайската страна за шпионаж.

През февруари, създателят и изпълнителен шеф на компанията, Жън Чжънфей съобщи, че Huawei ще отхвърли всевъзможни благоприятни условия за събиране на разследващи данни посредством свои артикули, даже в случай че китайското държавно управление изиска това да се направи.

" Ние в никакъв случай не участваме в шпионаж и не разрешаваме на никой от нашите чиновници да прави сходно деяние. И ние в никакъв случай не инсталираме задни малки врати ", разяснява той пред CBS News.

По същото време, той изясни, че 5G не е атомна бомба и благодари на Тръмп за промотирането на компанията.

През август Тръмп подписа законопроект, който не разрешава на американското държавно управление да употребява съоръжение от Huawei и различен китайски снабдител, ZTE Corp.

Ограничението на износа е " тежка ескалация с Китай, което утежнява вероятността за продължение на комерсиалните договаряния ", настояват анализатори от група " Евразия ".

" Ако не се подхожда доста деликатно, тази обстановка евентуално ще сложи американските и китайските компании пред нови опасности ", допълват анализаторите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР