Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от

...
Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от
Коментари Харесай

Хуан Карлос I става крал на Испания

Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от 27 ноември 1975 година до 18 юни 2014.
Роден е в заточение и наследява трона от дядо си, Алфонсо XIII. Бащата на Хуан Карлос, дон Хуан, граф Барселонски, се отхвърля от короната в негова изгода. Кралят е роден в Рим през 1938 година, където родителите му и дядо му живеят в заточение, откакто на 9 декември 1931 година Испания става република. През 1948 година военачалник Франсиско Франко извиква дон Хуан и поисква от него да му даде сина си да го отгледа и възпита като предстоящ крал на Испания. Същата година десетгодишният принц за първи път стъпва на испанска земя. Диктаторът афишира Испания за кралство, а Хуан Карлос за престолонаследник. Преди гибелта на Франко мнозина не гледат с доста огромно почитание на младия принц. Франкистите го назовават „ принцът глупак “ и се кълнат, че няма да разрешат да се възкачи на престола.
Крал Хуан Карлос получава ослепително обучение: приключил е колежа „ Сан Исидро “ в Мадрид[1], Военноморския лицей и Висшата военна академия в Сарагоса, стопанска система, финанси и право в Мадрид. В общуването испанският крал печели хората с непринудени маниери, духовитост и невзискателност.
Управление
Хуан Карлос заема престола два дни след гибелта на Франко, на 22 ноември 1975 година
Според испанската конституция от 1978 година, кралят има повече пълномощия от останалите европейски конституционни монарси. Той е главнокомандващ на въоръжените сили на Испания и има известни права да въздейства на политическия живот на страната. При качването си на престола той афишира курс към създаване на демократично общество в Испания и дава обещание да бъде „ крал на всички испанци “. На 23 февруари 1981 персонално предотвратява опит за държавен прелом от страна на военните, като прави телевизионно послание в поддръжка на законността и демократично определеното държавно управление.
Семейство
Женен е за гръцката принцеса София Гръцка. Когато през 1962 година Хуан Карлос и София подписват брак, испанците я посрещат с възгласи „ Гъркиньо, отивай си в Гърция! “. София за малко време научава испански, ражда три деца на Хуан Карлос – инфантите Елена и Кристина и принц Фелипе, и въобще доста бързо се утвърждава като умна и начетена жена. С доста невзискателност, мъдрост, твърдоглавие и труд в интерес на Испания кралската двойка потвърждава какъв брой неправилни са били първичните показа на поданиците.
Крал Хуан Карлос и кралица София имат три деца:
Инфанта Елена Испанска, омъжена за благородника Хайме де Маричалар и има от него наследник Фелипе;
Инфанта Кристина Испанска, брачна половинка на някогашната хандбална звезда на Испания Иняки Урдангарин;
Инфант Фелипе Испански, актуалният крал на Испания.
Кралското семейство живее в някогашната ловна резиденция „ Ла Сарсуела “. Всички кралски парцели, даже яхтата „ Фортуна “, с която кралят взе участие в интернационалните регати, са благосъстоятелност на страната. Цялото кралско семейство са фенове на спорта, само че с най-голяма пристрастеност се отдават на ветроходството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР