Хрупкаво маслено тесто и уникална черешова плънка - това е

...
Хрупкаво маслено тесто и уникална черешова плънка - това е
Коментари Харесай

Маслен английски черешов пай

Хрупкаво маслено тесто и неповторима черешова плънка - това е къс, който ще ви накара да се влюбите в британските сладкиши

Необходими Продукти

Маслена кора


● брашно - 350 г 00
● сол - 1 ч.л.
● захар - 15 г (или 1 с.л.)
● краве масло - 225 г на кубчета, студено
● вода - от 60 до 120 мл ледена

Черешов заряд


● череши - 1 кг
● захар - 150 г кристална
● царевично нишесте - 30 г (или брашно от тапиока)
● сол - щипка
● лимонен сок - 1/2 дребен лайм
● ванилия дестилат - 1 ч. л.
● черешов ликьор - 1 ч.л. Кирш
● масло - 25 г
● сметана - 2 с.л.
● кафява захар - кристална за поръска

Начин на подготвяне

Фурна 220 градуса - за 15 мин и 180 градуса за 20/25 мин;

Дълбока керамична форма или друга подобаваща с диаметър към 22-23 см, добре намаслена и покрита с брашно.

Маслена кора

В купа се изсипва брашното, солта и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Студеното масло се нарязва на дребни кубчета и се прибавя. Със сладкарски блендер или с пръстите на ръката се довежда до груби трохи.

Налива се ледената вода, с цел да направи заварка, при мен беше тъкмо 60 мл и бързо се омесва жестоко тесто. Поставя се във фолио, оформя се на плочка и се оставя за 30 мин в ледник, с цел да се отпусне глутенът.

През това време се приготвя черешовият заряд. Ползвала съм последните замразени череши, само че по принцип рецептата е за пресни череши. Ако са пресни, първо се почистват от костилката. Поставят се в купа и се покриват със захарта, разбъркват се, следва дребното ликьор, солта, лимоновия сок и най-после се прибавя нишестето.

За сходни пълнежи най-добре е да се употребява брашно от тапиока, само че при липса на такова, се заменя с царевично нишесте, по тази причина и него съм сложила преди всичко в рецептата. Сместа се разбърква добре и се оставя настрани до използването ѝ.

Охладеното тесто се изважда и 1/3 от него се отрязва и прибира още веднъж в ледник. То ще послужи за украса на пая.

Голямото парче тесто се разточва, може да се разточи за улеснение сред две хартии за печене или върху малко брашно с диаметър към 30-32 см, тъй че да може да се оформи ръб. С помощта на точилката се придвижва във формата. Изглажда се дъното и се оформя ръб по страните, който би трябвало да е висок към 3 см.

Формата още веднъж се слага във ледник, до момента в който се оформи декорацията от останалото тесто, което се изважда и разточва до толкоз, че да може да се изрежат към 18-20 бр. звезди, или друга подобаваща форма с железен резец с диаметър към 6 - 7 см.

Изрязаните форми, при мен звезди, се подреждат върху хартия за печене, една до друга и се оставят в ледник за 10 мин.

Изважда се главното тесто с формата и в него се изсипва цялата плънка дружно със сиропа, който се е образувал. Поставят се дребни късчета масло сред черешите. Намазват се страничните ръбове със сметана благодарение на четка.

Всяка охладена форма-звезда се намазва със сметана и се подреждат от горната страна върху черешите, не е належащо да са с вярна класификация. Посипват се с кристална захар.

Черешовият къс се пече на 220 градуса за 15 мин, след което градусите се понижават до 180 и се пече за още 20-25 мин или до момента в който стартират да излизат тежки мехури в черешите.

Изважда се, охлажда се за 15/20 мин.

Сервира се с лъжица, мъчно е да се оформят верни триъгълници, само че и по принцип всеки черешов къс с такава богата плънка се сервира топъл и се загребва със сервизна лъжица. Може да се добави топка сладолед или разрушена сметана.

Масленият британски черешов къс е необикновено апетитен.

Инфо: joyofbaking

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР